Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Βασιλικός πολτός: Τα 5 λάθη που κάνεις στην κατανάλωσή του..



Θεωρείται σούπερ τροφή η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, να πολεμήσει τη γήρανση και την υψηλή χοληστερόλη. Για να πάρεις όμως όλα τα οφέλη του δες ποια είναι αυτά καθώς και τα 5 λάθη που κάνεις στην κατανάλωσή του

Τα 5 λάθη που κάνεις στην κατανάλωσή του:

Ο βασιλικός πολτός έχει χρώμα υπόλευκο ή υποκίτρινο, ελαφρά κρεμώδη υφή ενώ γευστικά είναι ξινός και καίει στο φάρυγγα. Πριν προσθέσεις το βασιλικό πολτό στη διατροφή σου, μίλησε πρώτα με το γιατρό ή τον αλλεργιολόγο σου. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο μέλι, τη γύρη των μελισσών και το βασιλικό πολτό. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί επίσης να είναι αρκετά σοβαρή, προκαλώντας αναφυλακτικό σοκ. Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται η χρήση του σε άτομα που έχουν ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους.

1) Τον θερμαίνεις!

Είναι σημαντικό να μην θερμαίνεται ποτέ ο βασιλικός πολτός, επειδή καταστρέφονται οι ενζυματικές ιδιότητες και μερικές από τις πρωτεΐνες του.

2) Τον καταναλώνεις όποτε σε βολεύει

Καλό είναι να καταναλώνεις τον βασιλικό πολτό το πρωί νηστικός. Αν δεν σου αρέσει η γεύση του ανάμειξέ τον με ένα κουταλάκι μέλι. Καλό είναι να αποφεύγεις τα έτοιμα μίγματα μελιού με βασιλικό πολτό.

3) Δεν τον συντηρείς σωστά

Ο βασιλικός πολτός συντηρείται στο ψυγείο έως 6 μήνες  και όχι έξω από αυτό επειδή αλλοιώνεται από τον αέρα και το φως.

4) Χρησιμοποιείς μεταλλικό κουτάλι

Ο βασιλικός πολτός αλλοιώνεται από τα μεταλλικά σκεύη. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς πλαστικό κουτάλι. Μάλιστα υπάρχουν ειδικά κουταλάκια για βασιλικό πολτό που παρέχονται μαζί με το βαζάκι και είναι και δοσομετρητές.

5) Δεν τον καταναλώνεις με τον σωστό τρόπο

Μπορείς να τον καταναλώνεις για 20 μέρες, να σταματάς για 10 ημέρες και να επαναλαμβάνεις τον κύκλο αυτό για τουλάχιστον 3 μήνες.

Ποια είναι η ιδανική δόση;

Η κατάλληλη δόση για τον καθένα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας του και άλλες προϋποθέσεις. Συνήθως συνιστάται ένα κουταλάκι το πρωί με άδειο στομάχι, στα παιδιά μισό κουταλάκι, σε αθλητές και ασθενείς έως και δύο.