Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

24 °C

Σήμερα, 23. Σεπτεμβρίου 2020

Πρέπει να πίνουμε ωμό γάλα; Τι κάνουμε λάθος;


Tο 3% του πληθυσμού των ΗΠΑ καταναλώνει μη παστεριωμένο ή ωμό γάλα, το οποίο δεν έχει θερμανθεί για να σκοτώσει τα παθογόνα και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Το ωμό γάλα θεωρείται συχνά από τους καταναλωτές ότι διαθέτει άφθονα προβιοτικά ή υγιή βακτήρια, σε σύγκριση με το παστεριωμένο γάλα.
 
Οι ερευνητές δεν βρήκαν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, το ωμό γάλα (μη παστεριωμένο) μπορεί να έχει τεράστια ποσότητα μικροβίων με ανθεκτικά γονίδια στις αντιμικροβιακές ουσίες που χρησιμοποιεί σήμερα ο άνθρωπος, εφόσον αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
 
Τα βακτήρια με ανθεκτικά γονίδια, εάν μεταδοθούν σε παθογόνο, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν "superbugs", έτσι ώστε τα φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης ή της νόσου να μην λειτουργούν πλέον. Κάθε χρόνο, σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται στις ΗΠΑ με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων.
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 2.000 δείγματα γάλακτος λιανικής από πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ωμού γάλακτος και του παστεριωμένου γάλακτος με διαφορετικούς τρόπους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ωμό γάλα είχε τον υψηλότερο επιπολασμό μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά όταν αφέθηκε σε θερμοκρασία δωματίου.
 
Μερικοί καταναλωτές αφήνουν σκόπιμα το ωμό γάλα έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου για ζύμωση. Οι ερευνητές είπαν ότι εάν οι καταναλωτές τρώνε ωμό γάλα, πιθανότατα θα προσθέσουν ένα μεγάλο αριθμό ανθεκτικών γονιδίων στο έντερο τους.
 
Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να κατανοηθεί πλήρως εάν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια στο ωμό γάλα μεταφράζονται σε κινδύνους, και σε ποιους, για την ανθρώπινη υγεία.