Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος!



Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει ότι αρκετές δημοφιλείς δίαιτες περιλαμβάνουν περιόδους νηστείας, ενώ άλλες προτείνουν να τρώτε κάθε λίγες ώρες. Τι ισχύει τελικά και πόσο συχνά πρέπει να τρώτε;

 Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε

 Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα μικρά, συχνά γεύματα μπορεί να αυξήσουν την απώλεια βάρους. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι όταν έχουν μικρά, συχνά γεύματα είναι σε θέση να αποφύγουν την υπερφαγία στα επόμενα γεύματά τους και κατ’ επέκταση να χάσουν βάρος με μεγαλύτερη ευκολία.

Ωστόσο, η ποιότητα της διατροφής σας – όχι η συχνότητα κατανάλωσης – είναι αυτή που πραγματικά κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, αν τρώτε συχνά μέσα στην ημέρα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, είναι αρκετά πιθανό να δείτε το βάρος σας να αυξάνεται, όχι να μειώνεται.

Από την άλλη, αν παραλείπετε γεύματα, θα δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, θα αισθάνεστε εκνευρισμό και εξάντληση και ίσως αντιμετωπίσετε δυσκολίες ύπνου. Επιπλέον, αν έχετε να φάτε πολλές ώρες, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για την προπόνησή σας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των θερμίδων που καίτε.

Με λίγα λόγια, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να έχετε όσα γεύματα χρειάζεται ο οργανισμός σας, εστιάζοντας στην κατανάλωση υγιεινών τροφών που σας χορταίνουν και σας τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά.

 Λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας

 Αυτό που αισθάνεστε σαν πείνα όταν ξεκινάτε τη δίαιτα, μπορεί συχνά να είναι απλώς η φυσική απόκριση του οργανισμού σας στον περιορισμό του πρόχειρου φαγητού. Η απώλεια βάρους προκύπτει όταν αυξάνετε την ποσότητα των υγιεινών τροφών που καταναλώνετε και όχι απαραίτητα τη συχνότητα των γευμάτων σας. Η κατανάλωση τροφίμων καλής ποιότητας σας βοηθά να έχετε ένα πρόγραμμα διατροφής που σας επιτρέπει να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε το πόσο συχνά πρέπει να τρώτε είναι να αξιολογήσετε το πρόγραμμά σας και να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής.  Σημειώστε το πότε είναι πιο πιθανό να έχετε επιθυμία για φαγητό και πότε είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πραγματική πείνα. Αυτές είναι στιγμές που πρέπει να προγραμματίσετε τα σνακ και τα γεύματά σας.

Ίσως θελήσετε επίσης να σημειώσετε τις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που αντιμετωπίζετε μειωμένη ενέργεια. Μπορεί να είστε αφυδατωμένοι, πεινασμένοι ή απλά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια αυτών των περιστάσεων. Εξετάστε το πρόγραμμα ύπνου σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε ξεκούραστοι, πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και, στη συνέχεια, σχεδιάστε τα γεύματά σας έτσι ώστε αυτές οι πτώσεις ενέργειας να είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν ως αποτέλεσμα της πείνας.

 Βρείτε το ιδανικό πρόγραμμα γευμάτων

 Το πρόγραμμα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Μην ανησυχείτε εάν το πρόγραμμα διατροφής σας είναι διαφορετικό από αυτό που διαβάζετε ότι κάνει μία celebrity ή η συνάδερφός σας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιότητα της διατροφής σας και η συνολική σας υγεία.

Στόχος σας πρέπει να είναι το να τρώτε όσο συχνά χρειάζεται για να παραμείνετε δραστήριοι και υγιείς. Βεβαιωθείτε απλώς ότι επιλέγετε θρεπτικά τρόφιμα που είναι χαμηλά σε θερμίδες για να διατηρήσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων σε έλεγχο.

 Να θυμάστε ότι…

 Αν τρώτε λιγότερο, αλλά το βάρος σας μένει στάσιμο, εξετάστε την ποιότητα της διατροφής σας. Επιλέξτε θρεπτικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα και έτσι δεν θα νιώθετε διαρκώς την ανάγκη να φάτε. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο διατροφολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας.

vita.gr