Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα σεντόνια



Το πλύσιμο των σεντονιών μπορεί συχνά να μοιάζει με αγγαρεία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που πολλοί αναβάλλουν τη σημαντική αυτή εργασία υγιεινής και κάνουν αρκετές ημέρες μέχρι να τα αλλάξουν.

 Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά για παράδειγμα, το ένα τρίτο των Βρετανών πλένουν τα παπλώματά τους μόνο μία φορά το χρόνο ενώ αλλάζουν τα σεντόνια τους μόνο μία φορά στις 10 μέρες σύμφωνα με έρευνα της Hammond Furniture.

Πολλές μελέτες τώρα, έχουν δείξει ότι το μη συχνό πλύσιμο των σεντονιών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, καθώς τα στρώματα χρειάζονται μόλις λίγο χρόνο για να γίνουν πηγή παθογόνων καταστάσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για πολλές επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία, όπως η πνευμονία, η σκωληκοειδίτιδα και η γονόρροια. Οι ειδικοί στον ύπνο στο Bed Kingdom τονίζουν ότι το σώμα εκκρίνει υγρά και έλαια κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου, μαζί με χιλιάδες νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό προσελκύει τα ακάρεα σκόνης που εκκρίνουν τα κόπρανα που συνδέονται με αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα και εξάρσεις εκζέματος.

 «Η καθημερινή αλλαγή σεντονιών συνιστάται σε άτομα που είναι άρρωστα», εξηγεί το Bed Kingdom.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα κόπρανα και τα νεκρά σώματα ακάρεων σκόνης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Ειδικότερα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, φτέρνισμα, δερματικά εξανθήματα, φαγούρα στα μάτια και καταρροή. Τα ακάρεα της σκόνης είναι επίσης ένα πολύ κοινό έναυσμα για τους πάσχοντες από άσθμα. Ως εκ τούτου, είναι ευεργετικό για την άνεση και την υγεία εάν τα σεντόνια πλένονται πιο συχνά.

 Ο δερματολόγος της Cleveland Clinic Alok Via εξήγησε ότι υπάρχουν περισσότεροι βακτηριακοί οργανισμοί στο σώμα μας από τα δικά μας κύτταρα.

«Όταν αφήνεις τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να ξεκουραστούν στα σεντόνια σου, αυτά τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν. Εάν επανέλθουν στο δέρμα σας, μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα», είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Κοιμάσαι σε σατέν μαξιλάρια ή δεν έμαθες ακόμα τα νέα;
Η μετάδοση λοιμώξεων έχει επίσης αποδειχθεί δυνατή μέσω των σεντονιών. Ο Staphylococcus aureus είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια επειδή είναι πιο μεταδοτικό από άλλα είδη. Είναι επίσης στενά συνδεδεμένος με σοβαρές παθήσεις υγείας όπως η πνευμονία. Ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που δεν αλλάζουν συχνά τα σεντόνια τους είναι η σκωληκοειδίτιδα, όταν εισέρχονται βακτήρια ή παράσιτα στην πεπτική οδό.

Για να μην αφήσουμε τα σεντόνια να γίνουν όχημα μετάδοσης, οι ειδικοί στο Bed Kingdom συνιστούν να αφιερώνουμε χρόνο στο πλύσιμο των σεντονιών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

 Εκπρόσωπος του Bed Kingdom τονίζει:

«Το πλύσιμο των σεντονιών μπορεί να θεωρηθεί ως ταλαιπωρία και αγγαρεία για πολλούς από εμάς. Όπως με κάθε αγγαρεία, μπορεί να είναι εύκολο να το αναβάλουμε, αλλά οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αφιερώσουμε χρόνο. Η τήρηση ενός προγράμματος αλλαγής σεντονιών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι επιτακτική. Τις υπόλοιπες ημέρες θα πρέπει να αερίζουμε τα σκεπάσματά μας και τα σεντόνια στο φως του ήλιου προκειμένου να προστατευτούμε από περαιτέρω τα μικρόβια».