Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ποιο ζώο ευθύνεται για 725.000 θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο



Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε μεγαλόσωμο άγριο ζώο. Λιοντάρι, τίγρης, ακόμα και ελέφαντας, ή καρχαρίας. Όμως κανένα από αυτά τα ζώα δεν ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ανθρώπων ετησίως.

Αρκετοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο πλάσμα μπορεί να είναι «φονικό όπλο». Σίγουρα βέβαια ενοχλεί τους πάντες. Υπάρχουν και μερικοί που... ξενυχτούν γι’ αυτά. Ναι αυτό το θανατηφόρο ζώο είναι τα κουνούπια.

Τα μικροσκοπικά έντομα είναι φορείς διάφορων ασθενειών και αν και το τσίμπημα τους δεν προκαλούν θάνατο, προκαλούν όμως επιδημίες. Έτσι οι θάνατοι από κουνούπια φτάνουν ετησίως τους 725.000(!), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο τελευταίος μάλιστα κατατάσσει τα κουνούπια στα πιο επικίνδυνα πλάσματα του πλανήτη.

Μόνο η μαλάρια σκοτώνει ετησίως περίπου 600.000 ανθρώπους, ενώ άλλες σοβαρές ασθένειες που μεταφέρονται από τα κουνούπια είναι ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα.

https://www.healthline.com/health/mosquito-bites

@healthline.com

Μόνο η μαλάρια σκοτώνει κάθε χρόνο 600.000 ανθρώπους. Άλλες σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες που μεταφέρονται με τα κουνούπια είναι η εγκεφαλίτιδα, ο κίτρινος πυρετός και ο δάγκειος πυρετός. Τα κουνούπια προσαρμόζονται με άνεση σε διαφορετικά περιβάλλοντα και πολλαπλασιάζονται με αστραπιαία ταχύτητα. Γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο χρειάζονται και το ανθρώπινο αίμα, για την αναπαραγωγή τους και όχι για τροφή.

Τέλος, για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνα είναι τα κουνούπια, στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα φίδια, που προκαλούν 50.000 ετησίως. Ακολουθούν τα σκυλιά με 25.000 και η μύγα τσε-τσε με 10.000 θύματα. Η διαφορά είναι τεράστια. Βέβαια στην πραγματικότητα, η δεύτερη θέση ανήκει στον άνθρωπο με 475.000 θύματα κάθε χρόνο.