Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πνιγμός: Συμβουλές προστασίας σε θάλασσα και πισίνα



Καθημερινότητα είναι πλέον οι πνιγμοί στη θάλασσα και στην πισίνα στην χώρα μας. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από πνιγμό. Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και νεαροί άνδρες οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

Καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει ο πνιγμός στη θάλασσα και στην πισίνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2018 πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν 413 άνθρωποι, έναντι 357 το 2017. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται περίπου 10 παιδιά και έφηβοι που κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό. Τα επτά από αυτά πνίγονται στη θάλασσα, ενώ από τα υπόλοιπα το 25% πνίγονται σε πισίνα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό (ΕΠΑΝ) του Υπουργείου Υγείας, ο πνιγμός κοστίζει τη ζωή σε τριπλάσιους άνδρες απ’ ό,τι γυναίκες.

Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων από τη στεριά. Σπανίως παρατηρείται πνιγμός σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα. Περίπου ένα στα πέντε θύματα είναι τουρίστες από ξένες χώρες.

Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημεριανές, ενώ η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι οι άνδρες ηλικίας 20-24 ετών. Υψηλού κινδύνου θεωρούνται ακόμα τα μικρά παιδιά (ηλικίες 0-5 ετών) και οι ηλικιωμένοι.

Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

Όσοι συμπεριφέρονται με ριψοκίνδυνο τρόπο μέσα και γύρω από το νερό

Όσοι δεν ξέρουν κολύμπι. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά αφού, σύμφωνα με το Λιμενικό, έξι στους 10 λουόμενους δεν γνωρίζουν κολύμπι.

Όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους

Όσοι καταναλώνουν αλκοόλ ή/και ναρκωτικά.

Άλλα ατυχήματα

Εκτός από τον πνιγμό, πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να συμβούν μέσα και γύρω από το νερό.

Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, π.χ., μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση από κάκωση της σπονδυλικής στήλης. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν συγκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Και η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Αν εξ άλλου πάσχει κάποιος από καρδιοπάθεια και βουτήξει απότομα σε κρύο νερό, υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών και καρδιακό επεισόδιο.

Ο πνιγμός μπορεί να αποτραπεί

Τα καλά νέα είναι ότι με τη λήψη ορισμένων μέτρων ασφαλείας ο πνιγμός μπορεί να αποφευχθεί. Να τι συνιστούν οι ειδικοί:

Μάθετε να κολυμπάτε σε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης

Να κολυμπάτε πάντοτε με παρέα, ιδανικά υπό την επίβλεψη ενός ναυαγοσώστη

Μην τσιμπολογάτε φαγητό μπαινοβγαίνοντας στο νερό. Να κολυμπάτε αφού έχουν περάσει 3 ώρες από το φαγητό.

Μην μπαίνετε απότομα στο νερό και μην μένετε πολλή ώρα σε κρύο νερό

Μην απομακρύνεστε από την παραλία. Να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή και όχι κάθετα προς αυτήν, με κατεύθυνση την ανοικτή θάλασσα.

Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και μην κάνετε επίδειξη των δυνάμεών σας στους άλλους.

Μην παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας ή τους γύρω σας.

Αν κάποιος κινδυνεύει και δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε, ειδοποίησε τον ναυαγοσώστη.

Στις οργανωμένες παραλίες, να τηρείτε τα μέτρα ασφαλείας που συνιστούν οι αρμόδιοι.

Στις παραλίες που επισκέπτεστε για πρώτη φορά, να ενημερώνεστε από τους ντόπιους κατοίκους για τους τυχόν κινδύνους.

Αν παγιδευτείτε σε κάποιο ρεύμα και αρχίσει να σας παρασύρει στα βαθιά, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε. Ύστερα, κολυμπήστε κάθετα προς την ακτή.

Για τα μικρά παιδιά

Αν έχετε μαζί σας μικρά παιδιά (ιδίως στις ηλικίες κάτω των 7 ετών), μην τα αφήνετε ούτε στιγμή μόνα δίπλα ή μέσα στο νερό. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν ξέρουν κολύμπι. Οι ειδικοί συνιστούν να μαθαίνουν τα παιδιά κολύμπι από τα 4 έτη.

Μην βασίζεστε στα φουσκωτά αντικείμενα (π.χ. μπρατσάκια, κουλούρα) για την ασφάλεια των παιδιών. Αυτά είναι παιχνίδια και όχι σωσίβια.

Ορίστε έναν ενήλικα που θα επιτηρεί διαρκώς τα μικρά παιδιά, χωρίς να κάνει πράγματα που αποσπούν την προσοχή του (π.χ. να βγάζει selfies με το κινητό του). Ο ενήλικας αυτός μπορεί να εναλλάσσεται πρωί-απόγευμα ή κάθε μέρα των διακοπών σας σε χώρους που διαθέτουν πισίνα ή/και θάλασσα.

Αποτρέψτε τα παιδιά από επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως η «πατητή», οι αγώνες κολύμβησης κάτω από το νερό κ.λπ.

Μάθετε στα παιδιά να μην βουτούν στο νερό, εάν δεν ελέγξουν πρώτα το βάθος του και τη μορφολογία του πυθμένα.