Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

«Ωμό» νερό: Η νέα τρελή «μόδα» στην εναλλακτική διατροφή



Σε ένα παντοπωλείο στο Σαν Φρανσίσκο μία μάρκα νερού είναι τόσο δημοφιλής που συχνά οι ποσότητες εξαντλούνται. Ο ιδιοκτήτης του, ονόματι Κέβιν Φρίμαν, περιγράφει το λεγόμενο «ωμό νερό» ως «με ελαφρώς γλυκιά και απαλή αίσθηση στο στόμα». Παρόλα αυτά ξέχασε να προσθέσει ότι έχει και μερικά βακτήρια μέσα που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες.

Όπως έγραψαν οι New York Times πριν από μερικές ημέρες, υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να πίνουν νερό χωρίς να έχει υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία.

Ορισμένες start-up επιχειρήσεις όπως η Live Water με έδρα το Όρεγκον τα τελευταία χρόνια λάνσάρουν νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Επίσης, μία εταιρεία στην Αριζόνα, η Zero Mass Water, η οποία ενθαρρύνει τους πολίτες να συλλέγουν νερό απευθείας από την πηγή στα σπίτια τους, άρχισε να δέχεται παραγγελίες τον Νοέμβριο από όλες τις ΗΠΑ. Το νερό προτού βγει από τη βρύση στο σπίτι, περνά από αρκετά στάδια επεξεργασίες, τα οποία το βοηθούν να απαλλαγεί το πόσιμο νερό από διάφορες βρομιές. Επίσης, η διήθηση και απολύμανση με πρόσθετα χημικά απομακρύνουν και τα τελευταία επικίνδυνα βακτήρια και παράσιτα που ίσως έχουν επιζήσει από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας. Ουσίες όπως το φθόριο προστίθενται συνήθως και είναι η ουσία δόντια των ανθρώπων υγιή.

Ακόμη όμως και μετά από όλες αυτές τις επεξεργασίες, υπάρχουν ουσίες που μπορεί να επιβιώσουν και να προκαλέσουν ασθένειες, όπως ηπατίτιδα, e-coli, σαλμονέλα, giardia και νοροϊό. Οι ασθένειες αυτές συνδέονται επίσης με το νερό από ιδιωτικά πηγάδια, τα οποία δεν διέρχονται από τα δημοτικά εργοστάσια επεξεργασίας υδάτων.

Η είδηση ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να αγοράζουν νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία προκαλεί ανησυχία και φόβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους να μιλούν για «νερό για ηλίθιους».

Ο κίνδυνος για ασθένειες που προέρχονται από νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία δεν είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Σε διάστημα των 12 μηνών τουλάχιστον 130 άτομα αρρώστησαν από το πόσιμο νερό σε ένα στρατόπεδο. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι μολύνθηκαν από νοροϊούς από πηγάδια σε μια τοποθεσία στο Νέο Μεξικό τον Ιούνιο του 2011. Τουλάχιστον 21 άτομα προσβλήθηκαν από το βακτήριο giarda από μια πηγή και ένα ρεύμα σε ένα στρατόπεδο στην Αλάσκα το 2012.

Προφανώς, το νερό της βρύσης δεν είναι άψογο ή απόλυτα ασφαλές και πιθανότατα είναι ένας από τους λόγους που ξεπήδησε αυτή η επικίνδυνη «μόδα».