Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι περίεργοι λόγοι που θας φας πρόστιμο στο αυτοκίνητο



Το να οδηγούμε σωστά και σύμφωνα με τον ΚΟΚ είναι απαραίτητο και για εμάς και για τους υπόλοιπους. Το αυτοκίνητο είναι το μέσο που μας λύνει τα χέρια και μας πάει παντού αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πιάνουμε το τιμόνι. Κι αυτό γιατί η τήρηση του ΚΟΚ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη όχι μόνο για την αποφυγή προστίμων αλλά και για την ασφάλειά μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πρόστιμα που μπορεί να σου επιβληθούν για λόγους που δεν σου πάνε καν στο μυαλό. Για παράδειγμα ήξερες ότι η παράνομη όπισθεν, με βάση το άρθρο 22 του ΚΟΚ, τιμωρείται με 40 ευρώ, ενώ το «αντικανονικό άνοιγμα θυρών οχήματος» με 20 ευρώ;

Επίσης αν κάποιοςθέλει να ακούει μουσική στο αυτοκίνητο στη διαπασών, τότε μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ. Μαζί με αυτό έρχεται και η αφαίρεση της άδειας για 30 ημέρες.

Πρόστιμα επισείουν, όμως, κι άλλες κινήσεις που κάνουν οι οδηγοί στην καθημερινότητά τους, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.  Στις αγροτικές περιοχές η κίνηση μη μηχανοκίνητων οχημάτων ή οχημάτων, τα οποία εκ κατασκευής δεν αναπτύσσουν ταχύτητα πάνω από 50 χλμ/ώρα σε αυτοκινητόδρομο, τιμωρείται με 100 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων και αδείας. Αν από την άλλη αλλάξεις χρώμα στο αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει εντός 15 ημερών να το έχεις δηλώσει, αλλιώς θα κληθείς να πληρώσεις πρόστιμο 10 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας ορίζει τι γίνεται σχετικά με την παράνομη ανάρτηση ή επικόλληση διαφημιστικών πινακίδων. Η συγκεκριμένη παράβαση τιμωρείται Έως 1,500.00 και έως 10,000.00 εάν γίνει χρήση ανεξίτηλων ουσιών.

Πρόστιμο 75 ευρώ επιβάλλεται και σε εκείνους τους οδηγούς, που ακολουθούν ασθενοφόρα και γενικότερα αυτοκίνητα άμεσης προτεραιότητας για να κινηθούν και εκείνοι πιο γρήγορα.