Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οδήγηση σε χιόνι και πάγο: Οδηγίες για το θα κινηθούμε



Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο είναι κάτι που θα χρειαστεί να βιώσουμε αφού η κακοκαιρία «Ελπίδα» το έχει ήδη στρώσει σε πολλές περιοχές, ενώ ήδη χιονίζει και μέσα στην Αθήνα. Οι Αρχές υπογραμμίζουν ότι πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες.

Αν, όμως, χρειαστεί να οδηγήσουμε, δεν χρειάζεται φόβος, αλλά γνώση.

Τα SOS για την οδήγηση σε χιόνι και πάγο

Αν χρειαστεί να κινηθείτε κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, ανάψτε τα φώτα ομίχλης του αυτοκινήτου σας για να έχετε καλή ορατότητα και να σας βλέπουν οι οδηγοί.

Κινούμενοι σε χιονισμένο δρόμο ακόμη και εάν έχει καθαριστεί από εκχιονιστικά μηχανήματα ή και κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, μειώστε ταχύτητα.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερή αυτή τη χαμηλή ταχύτητα. Μην κάνετε απότομες κινήσεις, μην επιταχύνετε ή επιβραδύνετε απότομα, αλλάζετε σχέσεις (ταχύτητες) σταδιακά και στο φρενάρισμα πατήστε πολύ απαλά και σταδιακά το πεντάλ.

Ελέγχετε συνεχώς τον δρόμο και επιλέξτε σημεία που δεν έχουν πάγο. Επίσης, κρατήστε πολύ μεγάλη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα. Μην προσπαθήσετε να ανεβείτε μια ανηφόρα ή να κατέβετε μια κατηφόρα αν δεν είσαστε σίγουροι ότι δεν γλιστράει.

Στην απευκταία περίπτωση που το αυτοκίνητο γλιστρήσει, προσπαθήστε να το κατευθύνετε προς το πιο ασφαλές σημείο του δρόμου (π.χ. προς το εσωτερικό του δρόμου, ένα μικρό χαντάκι κ.λπ.) ή προς κάποιο σημείο που δεν υπάρχει πάγος.

Μην κινείστε σε απάτητους δρόμους. Αν βρείτε κάτι τέτοιο μπροστά σας καλό θα είναι να γυρίσετε πίσω. 

 

Τα χειμερινά ελαστικά είναι σχεδιασμένα για βελτιωμένο κράτημα και φρενάρισμα σε χειμερινές συνθήκες. Αποφύγετε να οδηγείτε στο χιόνι με θερινά ελαστικά. Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα χειμερινό ελαστικό από το σήμα της νιφάδας στο πλαϊνό του.

Ελέγξετε το βάθος του πέλματος του ελαστικού πριν ξεκινήσετε. Όσο μεγαλύτερο βάθος τόσο καλύτερος έλεγχος στο δρόμο.

Ξεκινήστε με ταχύτητα στο κιβώτιο μεγαλύτερη από την κανονική για να αποφύγετε το σπινάρισμα. Όταν σπινάρει το αυτοκίνητο σημαίνει πως μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που πρέπει, έχει μεταφερθεί στους τροχούς γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εκτροπή του οχήματος από τον δρόμο.

Εάν έχετε φορέσει αλυσίδες στα ελαστικά αποφύγετε να πατάτε το φρένο απότομα. Κρατήστε σταθερή πίεση στο φρένο.

Κρατάτε τις αποστάσεις από άλλα οχήματα. Οι αποστάσεις φρεναρίσματος σε χιονισμένους και παγωμένους δρόμους μεγαλώνουν και άρα χρειάζεστε χώρο για να σταματήσετε.

Ιδιαίτερη προσοχή κάτω από γέφυρες και διαβάσεις

Μην πατάτε γκάζι κάτω από γέφυρες ή διαβάσεις. Είναι κλασικά σημεία όπου μπορεί να υπάρχει πάγος. Μεγάλη προσοχή σε αυτά τα σημεία.

Όταν κολλήσετε στο χιόνι αποφύγετε να πατήσετε πολύ γκάζι- αυτό θα σας κολλήσει ακόμα περισσότερο. Χρησιμοποιήστε χαμηλή ταχύτητα στο κιβώτιο μέχρι σίγα σιγά να ξεκολλήστε από το σημείο που βρίσκεστε.

Σε ακραίες χειμερινές συνθήκες απαιτείτε ιδιαίτερη προσοχή στον δρόμο. Μην μιλάτε στο τηλέφωνο ή απασχολείστε με άλλα πράγματα. 

 

Σιγουρευτείτε ότι ξέρετε πως τοποθετούνται οι αλυσίδες. Στα προσθιοκίνητα και τετρακίνητα αυτοκίνητα τις τοποθετούμε εμπρός, στα πισωκίνητα πίσω. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα ελαστικά είναι σε καλή κατάσταση.

Ελέγξτε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας και με τη βοήθεια μηχανικού βεβαιωθείτε ότι είναι επαρκώς φορτισμένη. Σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας ενδέχεται να επηρεαστεί η απόδοσή της, ιδίως εάν δεν βρίσκεται στα επίπεδα που πρέπει.

Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας είναι σε καλή κατάσταση και γεμίστε το «παγούρι» του υγρού για τα τζάμια με αντιψυκτικό. Καλό θα είναι να έχετε μαζί μας και μια ειδική «ξύστρα» που μπορεί να χρειαστεί για να καθαρίσετε τα παγωμένα τζάμια του αυτοκινήτου.

Ελέγξτε το ψυγείο του αυτοκινήτου και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα αντιψυκτικού υγρού.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να κινηθείτε σε διαδρομές καλυμμένες με χιόνι, καλό θα είναι να εφοδιαστείτε και με τα κατάλληλα ελαστικά ακόμη και εάν το αυτοκίνητό σας είναι τετρακίνητο (π.χ. ελαστικά mud and snow ή χειμερινά).