Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

7 °C

Σήμερα, 2. Δεκεμβρίου 2021

Οδηγίες επιβίωσης: 15 κόλπα που σώζουν ζωές (κυριολεκτικά)Ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα δείτε ένα σκυλί ή ένα δηλητηριώδες φίδι ή θα χαθείτε στην ανοιχτή θάλασσα ή θα περάσετε από μια καυτή έρημο. Αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις. Το θέμα είναι ότι οι πιθανότητες επιβίωσης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μικρότερες από 10%.

Για να είστε προετοιμασμένοι, παρακάτω θα βρείτε συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να σώσετε τη ζωή σας σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

 

1. Εάν βρίσκεστε στην ανοιχτή θάλασσα

 

Φανταστείτε ότι είστε σε μια βάρκα στην ανοικτή θάλασσα. Πώς υποτίθεται ότι θα ζήσετε; Τρία πράγματα που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε στη μέση της θάλασσας είναι τα τρόφιμα, το νερό και η θερμοκρασία.

Α. Υπάρχει τροφή στη θάλασσα, απλά πρέπει να την πάρετε. Το 1942, ένας άγγλος ναυτικός πέρασε 133 ημέρες στη θάλασσα επειδή έκανε μια ράβδο χρησιμοποιώντας συρματόσχοινα. Αν έχετε κάποια υλικά, κάντε το ίδιο. Αν δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, κάντε ένα δίχτυ χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι ύφασμα. Βάλτε το στο νερό και προσπαθήστε να πιάσετε τα φύκια και το πλαγκτόν.

Β. Για να πάρετε το γλυκό νερό, δημιουργήστε μια μηχανή απόσταξης. Αποτελείται από δύο δεξαμενές (την μικρή και την μεγάλη) και ένα κομμάτι από πλαστική σακούλα. Το θαλασσινό νερό από τη μεγάλη δεξαμενή θα εξατμιστεί, το πλαστικό θα τη διατηρήσει και το νερό θα συμπυκνωθεί στη μικρή δεξαμενή.

Γ. Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σκοτώσει πολύ πιο γρήγορα από την πείνα. Εκτός αυτού, ο ήλιος αντανακλάται από την επιφάνεια του νερού και βλάπτει τον αμφιβληστροειδή σας. Πάρτε μερικά από τα ρούχα σας και καλύψτε το κεφάλι και τα μάτια σας.

 
 

2. Αν χαθείτε σε μια έρημο

 • Προσπαθήστε να ταξιδέψετε τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί κατά 35 βαθμούς. Ταξιδεύοντας τη νύχτα μειώνεται ο κίνδυνος να πάθετε θερμοπληξία και αφυδάτωση. Αυτή η στρατηγική μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε έως και 1 λίτρο νερού ημερησίως.
 • Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει νερό μέσα σε κάκτους. Στην πραγματικότητα, περιέχουν δηλητηριώδες υγρό. Εάν το πιείτε, ίσως ακόμη και να πεθάνετε. Στις ερήμους, το νερό μπορεί να βρεθεί σε υπόγειες πηγές που δεν είναι πολύ βαθιές.

 

 

3. Αν είστε παγιδευμένοι κάτω από ένα κτίριο ή σε μια σπηλιά

Εάν είστε παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, ο πιο πολύτιμος πόρος που έχετε αυτή τη στιγμή είναι ο αέρας. Έτσι, για να μην τον χάσετε, πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε.

 • Αναπνεύστε βαθιά, αλλά εκπνεύστε πολύ αργά. Μην χρησιμοποιείτε σπίρτα ή αναπτήρες. Η πυρκαγιά μειώνει την ποσότητα οξυγόνου.
 • Μη φωνάζετε. Η κραυγή θα αυξήσει τον πανικό, έτσι η καρδιά σας θα κτυπήσει ταχύτερα και θα πρέπει να αναπνεύσετε πιο γρήγορα.
 • Αφαιρέστε το πουκάμισό σας και τυλίξτε το κεφάλι σας με αυτό. Θα σας προστατεύσει από την ασφυξία, εάν η σκόνη πηγαίνει στο πρόσωπό σας.

 

 

4. Αν δείτε ένα άγριο σκυλί ή έναν λύκο

Οι λύκοι συχνά επιτίθενται όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους. Αν κάποιος λύκος σας παρατηρήσει, θα πρέπει να κάνετε βήματα προς τα πίσω αργά, κρατώντας παράλληλα  επαφή με τα μάτια.

 • Μην γυρίζετε την πλάτη σας και μην τρέχετε. Ένας μοναχικός λύκος δεν θα σας επιτεθεί αν δεν ξεφύγετε και δεν τον προκαλέσετε.
 • Για να τρομάξετε ένα άγριο ζώο, φωνάξτε όσο δυνατά μπορείτε και ενεργήστε επιθετικά. Φωνάξτε, ουρλιάξτε, μιλήστε δυνατά. Και συνεχίστε να περπατάτε προς τα πίσω.
 • Εάν είσασταν ατυχείς και συναντήσατε ένα κοπάδι λύκων ή άγριων σκύλων, μην τους αφήσετε να σας περιβάλλουν. Βρείτε ένα δέντρο και προσπαθήστε να το ανεβείτε.

 

 

5. Φτιάξτε αδιάβροχα σπίρτα.

Η πυρκαγιά είναι πολύ σημαντική για να επιβιώσετε σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε οποιοδήποτε κλίμα, αλλά τα σπίρτα ή ένας αναπτήρας μπορεί να βραχούν, οπότε θα πρέπει να τα κάνετε αδιάβροχα εκ των προτέρων. Για να το κάνετε αυτό, απλά βάλτε ένα λεπτό στρώμα από διαφανές βερνίκι νυχιών στα σπίρτα και αφήστε τα να στεγνώσουν.

 

 

6. Εάν σας δαγκώσει ένα δηλητηριώδες φίδι

Ένα δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι μοιάζει με το εξής: αμέσως μετά το δάγκωμα, το σημείο θα πονάει πολύ. Το χρώμα του αίματος μπορεί να αλλάξει σε σκούρο κόκκινο ή ακόμα και μπλε χρώμα. Μετά από αυτό, το σημείο με το δάγκωμα διογκώνεται και εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα: πονοκέφαλος, θολή όραση, τσούξιμο, ναυτία, πυρετός.

Τι πρέπει να κάνετε: οι γιατροί δεν συστήνουν να ρουφήξετε το δηλητήριο, επειδή μπορεί να υπάρχουν μερικές μικρές πληγές στο στόμα σας. Μέσω αυτών, το δηλητήριο μπορεί να εισέλθει στο αίμα σας. Αλλά αν είστε μακριά από το νοσοκομείο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα πρέπει να απορροφήσετε το δηλητήριο 1-2 δευτερόλεπτα μετά το δάγκωμα, να το φτύσετε και να πλύνετε το στόμα σας.

Μην πιέζετε το δάγκωμα ή βάλετε έναν επίδεσμο πάνω του. Εάν το δηλητήριο είναι συγκεντρωμένο σε ένα μέρος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση. Αφήστε το αίμα να πέσει έξω – θα πάρει μερική ποσότητα από το δηλητήριο μαζί του.

 

 

7. Πώς να καταλάβετε ότι δαγκωθήκατε από ένα ζώο με λύσσα

Εάν σας δάγκωσε, πλύνετε αμέσως την πληγή με ζεστό νερό και σαπούνι. Ακόμα κι αν το ζώο δεν είχε λύσσα, μπορεί να πάθετε κάποια μόλυνση.

 • Αν δαγκωθείτε από ένα ζώο με λύσσα, η πληγή θα αιμορραγεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μετά θα γίνει κόκκινη και πρησμένη. Αργότερα, θα πονάει πολύ, θα ανεβάσετε πυρετό και θα είστε ευερέθιστοι.

Η λύσσα οδηγεί σε θάνατο εντός 4-7 ημερών. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το νοσοκομείο και να εμβολιαστείτε πριν είναι πολύ αργά (μετά από 1-3 ημέρες).

 

 

8. Πώς να σηματοδοτήσετε σωστά το SOS

Εάν κινδυνεύετε και δεν έχετε κανένα μέσο επικοινωνίας, θα πρέπει να ξέρετε πώς να σηματοδοτείτε σωστά το SOS.

Το σήμα SOS φαίνεται και ακούγεται έτσι: 3 σύντομα σήματα φωτός (ή ήχοι), στη συνέχεια 3 με μεγαλύτερη διάρκεια και μετά 3 σύντομα ξανά (…_ _ _ …).

Μετά το σήμα, περιμένετε για τρία δευτερόλεπτα και επαναλάβετε. Εάν λάβετε 3 λάμψεις φωτός (ή τρία σφυρίγματα), αυτό σημαίνει ότι η διάσωση κατευθύνεται προς την κατεύθυνσή σας.

 

 

9. Μάθετε να ράβετε όλα τα είδη πληγών

Μια καλή βελονιά μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε την αιμορραγία, να κλείσετε την πληγή, να αποτρέψετε μια μόλυνση και να σώσετε τη ζωή κάποιου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

 

10. Ένα πράγμα που μπορεί να σώσει τη ζωή σας

Ένα κιτ επιβίωσης περιέχει τα πιο απαραίτητα πράγματα που θα σας βοηθήσουν να κρατηθείτε ζεστοί, να βρείτε τρόφιμα, νερό ή να δώσετε πρώτες βοήθειες. Χρειάζεται πολύ λίγο χώρος.

Πάρτε ένα μικρό κιβώτιο και βάλτε αυτά τα πράγματα μέσα: λίγα σπίρτα, ένα κομμάτι για να ανάψετε τα σπίρτα, ένα τραυμαπλάστ, ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου, μια ξυριστική λεπίδα, ένα γάντζο αλιείας, ένα αντιβιοτικό χάπι, ένα μικρό κερί, ένα νήμα, μια κλωστή και υγρά μαντηλάκια.

 

 

11. Πώς να μην πνιγείτε με τραυματισμένα ή δεμένα χέρια

Μια πρώην σφραγίδα του ναυτικού Cade Courtley περιγράφει αυτή την τεχνική στο βιβλίο του. Αυτές οι ενέργειες θα σας βοηθήσουν να μην πνιγείτε σε μέρη όπου είναι πολύ βαθιά ή σε μια καταιγίδα στην θάλασσα εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.

Ο έλεγχος της αναπνοής είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Μην πανικοβάλλεστε, ώστε να αναπνέετε με μέτριο ρυθμό. Θα πρέπει να παίρνετε βαθιές αναπνοές, αλλά οι εκπνοές θα πρέπει να είναι γρήγορες.

Εάν βρίσκεστε σε μικρό βάθος, χρησιμοποιήστε την προσέγγιση κατάδυσης και άλματος με κατεύθυνση προς την ακτή. Εάν κολυμπάτε ανάσκελα, λυγίστε την πλάτη έτσι ώστε το κεφάλι σας να είναι πάνω από το νερό. Μια πλήρης περιστροφή του σώματος θα σας επιτρέψει να πάρετε μια βαθιά αναπνοή σε μια άγρια θάλασσα και να συνεχίσετε να μετακινείστε προς την ακτή.

 

 

12. Πώς να τοποθετήσετε υγρό ξύλο στη φωτιά

Αυτή η τεχνική ονομάζεται «σουηδική φλόγα«. Τοποθετήστε τον κορμό κατακόρυφα, κάντε μια κοπή σε σχήμα αστεριού τόσο βαθιά όσο μπορείτε. Βάλτε λίγο ξηρό χορτάρι μέσα και ανάψτε το κούτσουρο.

 • Το κούτσουρο πιάνει φωτιά πολύ γρήγορα και μπορεί να καίγεται από 2-5 ώρες, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τύπο του δέντρου.

 

 

13. Πώς να πυροβολήσετε σωστά

Είμαστε σίγουρα ενάντια στη χρήση όπλων. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις όταν η ζωή σας είναι στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να στοχεύσετε και να τραβήξετε τη σκανδάλη σωστά αν έχετε όπλο.

 • Όταν τραβάτε τη σκανδάλη, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η σκανδάλη είναι στη μέση του άκρου του δείκτη σας. Αναπνεύστε αργά και παραμείνετε ήρεμοι πριν πυροβολήσετε.

 

 

14. Πώς να φτιάξετε μια παγίδα για τα ψάρια

Αν ψάχνετε για φαγητό, τα ψάρια κολυμπούν κοντά στην ακτή τη νύχτα ή πάνε στα ρηχά νερά. Έτσι, αν έχετε χαθεί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να φτιάξετε μια παγίδα ψαριών και να πάρετε λίγο φαγητό.

 • Η παγίδα τύπου «ρουφήχτρα» είναι κατασκευασμένη με βράχους και κορμούς. Πολλά ψάρια μπορούν να μπουν σε αυτή τη παγίδα σε μια νύχτα και είναι πολύ δύσκολο για τα ψάρια να βγουν έξω. Για να πιάσετε τα ψάρια, κλείστε την έξοδο. Μπορείτε να πιάσετε τα ψάρια σε τέτοιες παγίδες ακόμη και με τα γυμνά χέρια σας.