Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καρπούζι: Σε ποια θερμοκρασία διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του



Είναι το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού και το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Παράλληλα, ωφελεί πολλαπλώς την υγεία. Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες Α και C. Περιέχει επίσης λυκοπένιο και βήτα καροτένιο, δύο ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία της καρδιακής νόσου και του καρκίνου.
Όσο πιο ώριμο είναι το καρπούζι, τόσο περισσότερα οφέλη προσφέρει στην υγεία. Σε ποσοστό 90% το καρπούζι αποτελείται από νερό, γι' αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η σοβαρή αφυδάτωση, τα νεφρικά προβλήματα και η αναιμία.
Όσο αναζωογονητική και αν είναι όμως μια παγωμένη φέτα καρπουζιού, είναι λιγότερο θρεπτική από μια μερίδα που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το καρπούζι σε θερμοκρασία δωματίου παρέχει στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ αυτά που έχει όταν μπαίνει στο ψυγείο ή μόλις έχει συλλεχθεί από το χωράφι.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της βλάβης που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και σε διάφορες χημικές ουσίες.
Έλεγξαν διάφορες ποικιλίες καρπουζιού αποθηκευμένες για 14 ημέρες σε 21, 13 και 5 βαθμούς Κελσίου.
Τα ολόκληρα καρπούζια αποθηκευμένα σε θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου με κλιματισμό, είχαν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Συγκριτικά με τα καρπούζια που μόλις είχαν συλλεχθεί από το χωράφι, αυτά που είχαν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου είχαν 40% περισσότερο λυκοπένιο και 50% έως 139% επιπλέον β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
Όλα τα καρπούζια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν επιλεγεί από παραγωγούς και είχαν ωριμάσει όταν συλλέχθηκαν.
Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι τα καρπούζια συνεχίζουν να παράγουν θρεπτικές ουσίες ακόμα και μετά την συλλογή τους, διαδικασία που επιβραδύνει η ψύξη.
Η διάρκεια ζωής του καρπουζιού είναι 14-21 ημέρες σε θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου μετά την συγκομιδή. Σε συνθήκες ψύξης το καρπούζι αρχίζει να αλλοιώνεται.
ΠΗΓΗ: onmed.gr