Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δείτε γιατί θα πρέπει να εντάξουμε τα ζυμαρικά και όχι μόνο στη διατροφή μας



Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σας γεμίζει με θετική ενέργεια, σε μια ψυχολογικά δύσκολη φάση όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε όποια ανθυγιεινή τροφή βρεθεί μπροστά του.
Οι τροφές που ακολουθούν βοηθούν τόσο στην απώλεια βάρους, όσο και στη διατήρηση της καλής διάθεσης.

Στη λίστα περιλαμβάνονται μάλιστα αγαπημένες τροφές, όπως η σοκολάτα και τα μακαρόνια!

Σοκολάτα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, τα οποία προκαλούν διαστολή των αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Λίγη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, την κατάθλιψη και την κόπωση.

Καφές:Αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που μπορούν να σας ανακουφίσουν από αρνητικά συναισθήματα.

Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αντιμετωπίζουν τις εναλλαγές τις διάθεσης και βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ωμέγα-3 περιέχουν και τα καρύδια, η συστηματική κατανάλωση των οποίων ενισχύει τη μνήμη και αυξάνει τη συγκέντρωση.

Αυγά: Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών που βοηθούν στην ανάκτηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας μετά το γυμναστήριο. Τα αυγά περιέχουν επίσης βιταμίνη D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη βελτίωση της διάθεσης και στην απώλεια βάρους.

Μούρα: Περιέχουν ανθοκυανίνες που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και τα ποσοστά κατάθλιψης. Φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλα σταθεροποιούν τη διάθεση και συμβάλλουν στην αντιγήρανση λόγω των αντιοξειδωτικών τους.

Καρύδια: Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ειδικά τα καρύδια, είναι πλούσιοι σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή. Τα καρύδια περιέχουν μελατονίνη, η οποία διευκολύνει τον ύπνο και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προλαμβάνει τον διαβήτη και καταπολεμά την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Σας βοηθούν επίσης να έχετε λαμπερή επιδερμίδα και λαμπερά μαλλιά.

Αβοκάντο: Ρυθμίζει τη σεροτονίνη, την ορμόνη της διάθεσης και καταπολεμά την κόπωση. Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά που κάνει την επιδερμίδα να λάμπει και βοηθούν στην πέψη.

Μπανάνες: Είναι πλούσιες σε κάλιο που μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και αρθρίτιδας, αλλά και βιταμίνη B, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Μακαρόνια: Οι υδατάνθρακες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Τα μακαρόνια περιέχουν λίγα λιπαρά και πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες που προκαλούν κορεσμό και την απελευθέρωση σεροτονίνης. Μια μέτρια μερίδα ζυμαρικών ολικής αλέσεως ενισχύει τις ενδορφίνες και απελευθερώνει βιταμίνη Β στο σώμα.

ΠΗΓΗ: onmed.gr