Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

9 Λόγοι Για Να Χρησιμοποιείτε Λευκό Ξύδι Στον Κήπο Σας



Το να καλλιεργείτε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά κατά κύριο λόγο είναι επιβραβευτικό, γιατί βάζετε προσπάθεια για να παράγετε το δικό σας φαγητό με τα χέρια σας από το μηδέν. Η κηπουρική μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, επειδή θέλετε να αναπτυχθούν υγιή, βιολογικά προϊόντα χωρίς τη χρήση τοξικών και βλαβερών προϊόντων.

Μην ανησυχείτε όμως, το λευκό ξύδι είναι εδώ για εσάς και μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις με τον κήπο σας. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λευκό ξύδι στον κήπο σας.

9 λόγοι για να Χρησιμοποιήσετε το Λευκό ξύδι στον Κήπο σας

Αποδυναμώνει τα ζιζάνια

Θέλετε να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια στον κήπο σας, αλλά δεν υποχωρούν; Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτά είναι να τα ξεριζώσετε, αλλά το ξύδι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξή τους, ακόμα και να σκοτώσει μερικές ποικιλίες ζιζανίων όπως η μπαμπακιά(Cirsium arvense), γεγονός που σας βοηθά να τα ξεριζώσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Το λευκό ξύδι που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ συνήθως έχουν 5% περιεκτικότητα σε οξικό οξύ, αλλά για τα ζιζάνια θα χρειαστεί να αγοράσετε ξύδι που έχει 20% οξικό οξύ. Ψεκάστε με συνέπεια για τα ζιζάνια κάτω από τον ήλιο, ειδικά τις ζεστές ημέρες. Προσοχή όμως γιατί αν έρθει σε επαφή με το κάποιο φυτό το ξηραίνει.

Αποκαθιστά την ισορροπία του Ph του εδάφους και του νερού

Το αλκαλικό νερό και το χώμα μπορεί να εμποδίσουν τα φυτά να απορροφήσουν σημαντικά μέταλλα, όπως το άζωτο και ο σίδηρος. Εάν το νερό ή το έδαφος σας είναι αλκαλικό, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξύδι για κάθε 4 λίτρα νερού. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για φυτά που χρειάζονται όξινο έδαφος, όπως τα μούρα.

Κρατά τους απρόσκλητους επισκέπτες μακριά

Μερικά ζώα όπως για παράδειγμα ο λαγόγυρος δεν μπορούν να αντέξουν τη μυρωδιά του λευκού ξυδιού. Πάρτε ένα παλιό πανί και κόψτε το σε λωρίδες.  Μουλιάστε τις λωρίδες του υφάσματος σε ξύδι και τυλίξτε τα γύρω από την περίφραξη που προστατεύει τα φρούτα ή τα λαχανικά σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 7 έως 10 ημέρες.

Διατηρεί τα κατοικίδια μακριά

Το ξύδι μπορεί να αποτρέψει τη γάτα και το σκύλο σας από το να μετατρέψουν τον κήπο σας σε προσωπικό τους μπάνιο. Ψεκάστε λίγο ξύδι στο έδαφος και γύρω από τα φυτά για να τους κρατήσετε σε απόσταση.

Σκοτώνει τα μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια αγαπούν να τρώνε φρούτα σας, αλλά μισούν τη μυρωδιά του ξυδιού. Αναμείξτε ίσα μέρη νερό και ξύδι σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε τις μυρμηγκοφωλιές και σε άλλα σημεία που βλέπετε μυρμήγκια.

Απομακρύνει τις φρουτόμυγες

Οι φρουτόμυγες αγαπούν τα γλυκά φρούτα και δεν μπορούν να αντισταθούν στα γευστικά προϊόντα σας. Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι ξύδι με ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μελάσα και ένα τέταρτο του φλιτζανιού ζάχαρη.

Ρίξτε το σε ένα δοχείο που μπορείτε να κρεμάσετε σε ένα δέντρο φρούτα. Το μείγμα θα προσελκύσει τις φρουτόμυγες  και θα παγιδευτούνε μέσα σε αυτό.

Καθαρίζει και αποστειρώνει τις γλάστρες

Αυτά που χρησιμοποιείτε για να μεγαλώσετε τα ζαρζαβατικά σας θα καταλήξουν στο σώμα σας, για αυτό είναι σημαντικό να καθαρίσετε τα δοχεία όταν τα επαναχρησιμοποιείτε ή όταν αγοράζετε καινούργια.

Για να καθαρίσετε τα δοχεία σας τρίψτε τα με απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό. Για να τα αποστειρώσετε, αναμείξτε 1 μέρος νερού με 2 μέρη λευκό ξύδι και μια χούφτα αλάτι και μουλιάστε τις γλάστρες στο μείγμα για 1 ώρα.

Καθαρίζει τα χέρια σας

Η κηπουρική είναι σκληρή δουλειά που αφήνει χώμα και αλλεργιογόνες ουσίες στα χέρια σας. Αφού πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ξεπλύνετε με αποσταγμένο ξύδι για να τα απολυμάνετε και να αποτρέψετε τη φαγούρα.

Αφαιρεί σκουριά από τα εργαλεία του κήπου

Αν τα εργαλεία σας είναι σκουριασμένα, υπάρχει μια απλή και εύκολη λύση. Γεμίστε ένα κουβά με ξύδι και νερό σε αναλογία 1:1 και αφήστε τα εργαλεία σας να μουλιάσουν για ένα βράδυ. Στη συνέχεια, τρίψτε με σύρμα ή με ένα κομμάτι γυαλόχαρτο μέχρι να καθαρίσει η σκουριά.

Ενσωματώστε το  λευκό ξύδι στην κηπουρική σας σήμερα και αποφύγετε τα βλαβερά προϊόντα.