Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τις συναντήσεις Πούτιν-Τραμπ σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ



Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με πιθανές ανεπίσημες συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αστιεύτηκε ότι οι δύο άνδρες μπορεί να είχαν συναντηθεί πέρα από τις γνωστές τρεις φορές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου του G20 του Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αρνείται ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

«Μπορεί και έχουν πάει μαζί στην τουαλέτα. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά (που συνατήθηκαν)», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο NBC και πρόσθεσε: «Oταν σε παν οι γονείς σου σε ένα νηπιαγωγείο, δε μιλάς με τα άλλα άτομα που περιμένουν στο ίδιο δωμάτιο πριν μπεις στην τάξη;».

Παρότι ο δημοσιογράφος του NBC υπενθύμισε στον κ. Λαβρόφ ότι η σύνοδος του G20 δεν είναι νηπιαγωγείο, ο Ρώσος υπουγός απάντησε ότι μιλούσε μεταφορικά, ενώ υποστήριξε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε δωμάτια αναμονής πριν την αρχή της σύσκεψης. «Υπάρχει και ένα δωμάτιο που συναντήθηκαν πριν αρχίσει η σύνοδος. Δεν μπορούν όλοι να φτάσουν την ίδια ώρα στο λεωφορείο», σχολίασε.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται επιθέσεις από αντιπάλους πρόθυμους να την «ρίξουν».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «η μάχη συνεχίζεται. Θέλουν να δυσκολέψουν την ζωή αυτής της κυβέρνησης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον η Ρωσία είναι στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου, ο κ. Λαβρόφ είπε χαρακτηριστικά: «Όχι, είμαστε στο πλευρό της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται πως η πολυαναμενόμενη πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών που διήκησε δύο ώρες στο περιθώριο της Συνόδου των G20, ήρθε εν μέσω των αμφιλεγόμενων δημοσιευμάτων που ήθελαν ρωσική ανάμειξη στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.
Παρότι ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει πως πίεσε τον Πούτιν αρκετές φορές αναφορικά με τους ισχυρισμούς αμερικανικών πηγών για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε την όποια ρωσική εμπλοκή.

Παρόλα αυτά, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι σαφείς στην εκτίμησή τους για ρωσική υπαιτιότητα. Ο ίδιος ο Τραμπ πρόσφατα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι μία από τις πολλές χώρες που προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Το γεγονός πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει δείξει διάθεση να κρατήσει μία σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολιτικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, καθώς και σε ηγέτες ανά τον κόσμο.