Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Συνέντευξη τύπου στη Μόσχα για τις απελάσεις των Ρώσων από την Ελλάδα



Συνέντευξη τύπου στην Μόσχα για το μεγάλο θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, που βομβάρδισε τις ελληνορωσικές σχέσεις, έδωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας,Μαρία Ζαχάροβα. 

Μόσχα: Μαρία Γιαχνάκη

Μετάφραση: Ιρίνα Τρεσκοβα

Κατηγόρησε τους Αμερικανούς για τον διωγμό των Ρώσων, τόνισε ότι η Ελλάδα πιέστηκε για να κρατήσει αυτή την αντιρωσική στάση, κατήγγειλε την προπαγάνδα εναντίον των Ρώσων και μίλησε για ψεύτικες αποδείξεις στο θέμα του χρηματισμού Ελλήνων από Ρώσους επιχειρηματίες. Καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον του Σκοπιανού προέδρου που διαδίδει ότι η Ρωσική διπλωματία χρηματοδοτεί Έλληνες επιχειρηματίες.

Ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μίλησε  για τα εξαιρετικά αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις για το Μουντιάλ.

 "Αυτό το Μουντιάλ έγινε παράδειγμα ανεκτικότητας και όχι ψεύτικης πολιτικής ορθότητας. Χτυπήσαμε την πολιτικοποίηση του αθλητισμού. Ο πρόεδρος ΦΙΦΑ εκτίμησε το Μουντιάλ της Μόσχας ως το καλύτερο στην ιστορία", είπε.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι 19-20 Ιουλίου θα γίνει σύσκεψη πρεσβευτών και εκπροσώπων της ΡΟ όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος είπε η κ Ζαχάροβα. 163 θα συμμετάσχουν από όλες τις πρεσβείες της ΡΟ, αξιωματούχοι, ΜΜΕ κ.α.

Θα καθοριστούν οι στόχοι της ρωσικής διπλωματίας με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Θα είναι θεματικές συνεδρίες, θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα θέματα σε όλους τους τομείς.

Ο Λαβρόφ και ο Γιαπωνέζος ομόλογος συμφώνησαν για επανέναρξη συναντήσεων 2+2 στη συνάντηση το Μάρτιο και το Μάιο.

Ο Πούτιν και ο Γιαπωνέζος ομόλογός του, συμφώνησαν  ότι η συνάντηση θα γίνει 31 Ιουλίου για θέματα συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Η εκπροσωπος τύπου ανακοίνωσε την σύσκεση της Ροσσοτρούντιτσετσβο στις 21 Ιουλίου η οποία θα είναι συνεδρία ολομέλειας με συμμετοχή του Λαβρόφ.
10 χρόνια είπε πέρασαν από την υπογραφή του διατάγματος του προέδρου για στήριξη των ομογενών και όλων των συμπατριωτών σε όλες τις χωρες του κόσμου.

Τόνισε μάλιστα ότι τον Αύγουστο ο Λαβρόφ θα είναι στο φόρουμ ΑΣΙΑΝ .
Στη συνέχεια είπε θα παρουσιαστούν μέτρα για στήριξη διαλόγου με βάση τα επιτευχθέντα στο Σότσι.

Η χώρα είπε προβάλει Ιδιαίτερη προσοχή - σταθερόητα, συνεργασία αμοιβαία, κάτι το οποίο θα φανεί και το 
Νοέμβριο στην Συνόδο στην Σιγκαπούρη.

Αναφέρθηκε στην περαιτέρω προώθηση του διαλόγου για συνεργασία, την Ενέργεια , τον χρηματικό τομέα, την ασφάλεια και στην πορεία υλποίησης σχεδιου VAS. Η Πυρηνική απειλή και τρομοκρατία είπε ως παράγοντες κινδύνου είναι αξιοποιήσιμες.

Για τη Συρία είπε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική. Μερικά θετικά σημεία ανέφερε ότι είναι οι επιτυχείς δράσεις του συριακού στρατού. Αυξάνονται οι απελευθερωμένες περιοχές καθημερινά τόνισε.

Τη Δευτέρα στις 16 Ιουλίου τα στοιχεία έδειξαν ότι το 90% των εδαφών είναι υπό έλεγχο της κυβέρνησης. Με ενεργή σύμπραξη του ρωσικού στρατού γίνεται ειρήνευση τόνισε. Εχουν απομακρυνθεί οι τρομοκράτες και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα της Ιορδανίας. Υπαρχει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία και στρατεύματα της κυβέρνησης στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η αναίμακτη ρύθμιση οδηγησε τους τρομοκράτες να παραδώσουν τα όπλα. Σε μερικά χωριά οι κάτοικοι τάσσονται κατά των τρομοκρατών ενώ υπάρχουν απώλειες τρομοκρατών λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των ομάδων.

Όσο για Λευκά Κράνη, είπε ότι είναι δήθεν ανθρωπιστικά στρατεύματα, που ασχολούνται με την καταστροφή της ειρηνης στον κόσμο. Τους σπονσάρουν οι χορηγοί από τη δύση, τόνισε, πίσω από μεγάλες προβοκάτσιες.

Άποψη της ΝΤΟΥΜΑ είναι ότι χημικές πίσω από τις επιθεσεις επιθέσεις και τις ειδήσεις fake - ειναι τα Λευκά Κράνη Πολλές φωτογραφίες υπάρχουν αγκαλιά με τους Αλ Νούσρα στα social Media. Έχουμε πληροφορίες ότι μερικά μέλη της συμμαχίας έχουν σχεδιάσει να απομακρύνουν από τη Συρία 1000 μέλη από τα Λευκά κράνη τα οποία απειλούνται από τη συριακή κυβέρνηση. Προφανώς πρόκειται για αξιωματικούς υψηλόβαθμούς και αρχηγούς που γνωρίζουν για μυστικά σχέδια πληροφοριακού και άλλου πολέμου. Γι'αυτό τους σώζουν, είπε με νόημα η Ζαχάροβα.

Όσον αφορά το πρόβλημα με τους  πρόσφυγες, σχεδόν λύθηκε το θέμα του πολέμου είπε, ενώ αρχίζει η αποκατάσταση και εξάλειψη επιπτώσεων

αλλά βρίσκονται, περίπου 7 εκατ, Σύριοι εκτός - Λίβανου, Ιορδανίας, Αίγυπτου κι έκανε έκκληση να γυρίσουν πίσω.

Θα χρειαστεί η αποκατάσταση των υποδομών στη χώρα για εργασία και διαμονή, πολλές δυνάμεις χρειάζονται για αφαίρεση ναρκών

Αν ξοδεύονταν εκατομμύρια για τα Λευκά κράνη, ίσως να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα τώρα για αποκατάσταση και επιστροφή των προσφύγων

Η Δαμασκός ήδη φτιάχνει λίστες με όσους θέλουν να γυρίσουν.

30-31 Ιουλίου θα έχουμε συνεδρίαση στο Σότσι για το θέμα προσφύγων ενημέρωσε η εκπρόσωπος τύπου ενώ είπε ότι πρωταρχική σημασία έχει η αποκατάσταση της οικονομίας.

Καλούμε να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Συρίας. Νέα αντίμετρα εμποδίζουν την κοινωνική και οικονομική αποκατάσταση και επιστροφή προσφύγων

Για το Ισραήλ και Παλαιστίνη είπε ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός.

"Έχουν τραυματιστεί αρκετοί. Καλούμε να μην ξαναγίνουν επεισόδια

Καλούμε να γίνουν ειρηνευτικές ενέργειες."

Αποκλειστικής  σημασίας είναι η ομαλοποίηση της πολιτικής διαδικασίας, αλλιώς δε θα εδραιωθεί η Ειρήνη  στην περιοχή.

Όσον αφορά στην σύλληψη της Μαρίας Μπούτινα στις ΗΠΑ, Ρωσίδας υπηκόου όπως λέει το Υπ. Δικ. των ΗΠΑ την οποία κατηγορούν ως κατάσκοπο είναι ψευδείς οι κατηγορίες.

Η Μαρια σπούδασε στις ΗΠΑ, δεν κρυβόταν εδώ και χρόνια, προφανώς το Υπουργείο εκτελεί διαταγές κάποιων που είναι ρωσόφοβοι. 13 Ιουλίου κατηγορήθηκαν 13 Ρώσοι που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ, τώρα κατηγορούν και συνέλαβαν την Μπουτίνα.

Δημιουργείται εντύπωση ότι το μέτρο σύλληψης είναι να δείξουν  στην εσωτερική αγορά και στους συμμάχους ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη.

Ανεβάζουν τους τόνους  χωρίς κάποιο λόγο.

Όλα αυτά έγιναν πριν την συνάντηση στο Ελσίνκι για να μειωθεί το αποτέλεσμα.

Σαν να πήρε κάποιο ρολόι και κομπιούτερ και υπολόγισε πότε να συλληφθεί η Μαρία για να υποσκάψουν τη συνάντηση των προέδρων.

Τόσο καλά οργανωμένη ήταν η σύλληψη διότι δεν υπάρχουν κάποιες κατηγορίες  συγκεκριμένες.

Έγινε η σύλληψη  αμέσως μετά τη συνάντηση των  προέδρων σαν να μέτρησε κάποιος ακριβώς πόσος χρόνος χρειάζεται για τις ενέργειες και τώρα έγινε έκρηξη βόμβας.

Έδωσαν περισσότερα fake news στα ΜΜΕ για να δείξουν μια έντονη δράση ,να αποσπάσουν την προσοχή των ΜΜΕ και του κοινού.

Δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ τόσες ψευδείς ειδήσεις.

Νομίζουμε πώς από πίσω είναι συγκεκριμένες υπηρεσίες που ασχολούνται με προώθηση εικασιών που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και είναι μέρος της προπαγανδιστικής καμπάνιας που άρχισε η Τερέζα Μει στη συνάντηση της Βουλής στο Λονδίνο.

Είδαμε  τα ΜΜΕ της Αμερικής να συμμετάσχουν στην καμπάνια -(άρθρο του NEW YORΚ TIMES ) για την υπόθεση Σκριπάλ ακριβώς την παραμονή της προεδρικής συνάντησης.

Η Μέι κάλεσε τις ΗΠΑ να τεθεί το θέμα στην ατζέντα συνάντησης.

Ο συντάκτης του άρθρου δηλώνει ότι η Κατασκοπεία της Ρωσίας φταίει για ανάμειξη στις εκλογές. Είναι απλές εικασίες χωρίς βάση με γεγονότα.

ΟΙ πληροφορίες δίδονται από κάποια  άτομα από Βρετανία που παρέχουν πληροφορίες στην κατασκοπεία και στους ιδιώτες, πού ήταν κάποιοι εν αποστρατεία αξιωματούχοι.

Όλα αυτά πριν τη συνάντηση των προέδρων. Η Μέι ήθελε να βάλει το θέμα στην ατζέντα της προεδρικής συνάντησης.

Στο μέρος  της έκθεσης ΥΠΕΞ της Μεγ. Βρετανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία έγιναν πολλές ψευδείς δηλώσεις. Διδάσκουν άλλα κράτη και αποσιωπούν τη δική τους ευθύνη. Δεν κάνουν ανάλυση της παράβασης, είπε.

Συνιστούμε στους Βρετανούς συναδέλφους να είναι  πιο κριτικοί με τον εαυτό τους. Να δίνουν περισσότερη προσοχή στους νεοναζί και στην ξενοφοβία στην Ουκρανία.

Έχουμε επίσης άνοδο τρομοκρατικών ενεργειών στο Πακιστάν και ανησυχούμε. Μάλλον λόγω προσεχών εκλογών.

 Η Ζαχάροβα στην συνέντευξη τύπου έκανε ειδική μνεία στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας ναρκωτικής απειλής. Στάθηκε μάλιστα στη δήλωση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της απειλής που προέρχεται από το Αφγανιστάν.

 Στη Ρωσία πάντως , είπε ότι η απειλή από το Αφγανιστάν υπάρχει  και είναι δεν στενή σύνδεση με την τρομοκρατία.

Ελπίζουμε να έρθει  το θέμα στην διεθνή ατζέντα και οι αρχές του Αφγανιστάν να ασχοληθούν περισσότερο με τις φυτείες όπιου.

Στην συνέχεια της συνέντευξης τύπου, η Ζαχάροβα ,δήλωσε την απορία  και δυσαρέσκεια της Ρωσικής κυβέρνησης για την δήλωση του Σκοπιανού προέδρου, ότι δηλαδή κάποιοι Ρώσοι  επιχειρηματίες χρηματοδοτούν τις αρχές της Ελλάδας.

Χωρίς αιτία και βάσεις είναι όλα αυτά, δεν υπάρχουν αποδείξεις για τίποτα και δε θα αποδείξουν  πάλι τίποτε γιατί δεν υπάρχει.

Οι δυτικές χώρες απροκάλυπτα αναμειγνύονται στις υποθέσεις των Σκοπίων.

Η Ρωσία, είπε,  πάντα ήταν υπέρ της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας  και Μακεδονίας για ονομασία που να βασίζεται σε συνταγματικές αρχές.

Η συμφωνία όμως οδήγησε στη διάσπαση της κοινωνίας και βρίσκεται μακριά από ειρήνευση στα Βαλκάνια και είναι εργαλείο της εσπευσμένης ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα σχολίασε τις παραβιάσεις που κάνουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στο έδαφος στη Ρωσία με μη επανδρωμένα κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα.

Η Μόσχα πάντως είπε πάντα έχει δικαίωμα να απαντήσει με αντίμετρα σε όποιες κινήσεις γίνοται κατά των Ρώσων δημοσιογράφων σε ολο τον κόσμο αναφερόμενη και στο θέμα της Αυστραλίας.

Απαντώντας σε ερώτηση η κυρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στο μπλοκάρισμα των ρωσικών ΜΜΕ - RT κ.α.

Σε ερώτηση αν πρόλαβε το προξενικό τμήμα της ΡΟ στις ΗΠΑ να μιλήσει με την Μαρία Μπούτινα, είπε όχι, αλλά προσπαθούμε και επικοινωνούμε συνέχεια με την πρεσβεία μας στις ΗΠΑ τόνισε.

 Σε ερώτηση για τον Τραμπ και για το αν υπάρχουν άλλα σχόλια για τη συνάντηση , είπε ότι όλα τα σχόλια έγιναν από τους ίδιους τους προέδρους και συγκεκριμένα στο καναλι FOX στην ομιλία του Πούτιν.

 Ο Τραμπ κατά την συνέντευξη τύπου είπε ότι οι ΗΠΑ ευχαριστούν τη Ρωσία για τη βοήθεια με την τρομοκρατία . Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται  24 ώρες το 24ωρο, πάντα υπάρχει κάτι που δεν προλαβαίνουμε να πούμε, είπε.

Υπάρχουν και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών και θέλουμε να γίνονται εργασίες σε διευρυμένη μορφή.

Στη Συρία γίνεται έντονη μάχη με την τρομοκρατία είναι μεγαλειώδες παράδειγμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι δύσκολη η μάχη, αλλά γίνεται.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε μετά από ερώτηση και στην Παγκόσμια Τράπεζα λέγοντας ότι οικονομία της Ρωσίας είναι  στην 11η θέση από το ΑΕΠ μαζί με την Κριμαία και Σεβαστούπολη. Τόνισε μάλιστα ότι παρόλες τις πολιτικές προτιμήσεις και βλέψεις, η ΡΟ έχει τελειώσει με το θέμα της Κριμαίας είναι ρωσικό έδαφος μετά το έγκυρο δημοψήφισμα του 2014.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνορωσικές σχέσεις , ρωτήθηκε συγκεκριμένα :

 Υπάρχουν πληροφορίες σε πολλά ΜΜΕ της Ελλάδας ότι πριν την κρίση με την απέλαση των ρώσων διπλωματών, ο κύριος Λαβροφ πήρε τηλεφωνο και  απειλούσε ότι η Ρωσία θα πάψει τη συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδα στο επίπεδο  του ΟΗΕ, έγινε η κλήση αυτή ;

Η κ Ζαχάροβα απάντησε :

Υπάρχουν και αρκετές άλλες δημοσιεύσεις  - πρώτη φορά βλέπουμε τόσες αντιρωσικές δημοσιεύσεις

Δήθεν  υπάρχει βίντεο με δωροδοκία ελλήνων βουλευτών εκ μέρους των Ρώσων. Αλλά η Ρωσία δεν βιάζεται να απαντήσει.

Ερώτηση :Αλλά θα απαντήσει στην απέλαση;;;

Απάντηση :Σχετικά με το πρώτο θέμα με τις απειλές - είναι τρομερές ανοησίες, προκαλεί εντύπωση ότι δεν απάντησε η Ρωσία εννοείται.

Βρείτε το ελληνικό συνώνυμο στο λεξιλόγιο σε αυτές τις βλακείες ποιο είναι .

'Έχουμε αποδείξει ότι ακούμε  και στις πιο δύσκολες  στιγμές πάντα έχουμε την κατανόηση ότι πρόκειται για μοίρες των χωρών μας και των ανθρώπων μας σε βρώμικα παιχνίδια, είναι ένα παιχνίδι πολλών επιπέδων που έβαλαν να παίζει η Ελλάδα γνωρίζουμε για την πίεση που ασκήθηκε κατά της Ελλάδας, έχουμε αποδείξεις.

Στα πρώτα κύματα η Αθήνα άντεξε   - όταν η δήθεν αλληλεγγύη ήταν από την πλευρά της Αγγλίας.

Δεν ήταν μόνο η Αθήνα  που αντιστάθηκε  και ξέρουμε τι έκαναν στους πολιτικούς που δεν υπέκυψαν, η πίεση αυξήθηκε και στο παιχνίδι μπήκαν οι εταίροι από  την Αμερική.

Κάθε χώρα και κάθε πολιτική ηγεσία καθορίζει πόσο μπορεί να αντέξει στις πιέσεις από έξω.

Υπάρχουν  εμφανείς ενδείξεις, ποιος  το έκανε, είναι γνωστό σε όλους το πρόσωπο

Δεν θα αναφέρω το όνομα, οι δημοσιογράφοι το ξέρουν.

Οι Έλληνες, ο λαός αυτής της χώρας πρέπει να μιλάει με τον ρώσο εταίρο και να μην υποφέρει από βρόμικες προβοκάτσιες στις οποίες έβαλαν την Αθήνα. Αυτές οι ενέργειες δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Και όλα αυτά συσκοτίζουν διμερείς σχέσεις χωρίς εποικοδομητική λύση.

 

 

Видео - Министерство иностранных дел Российской Федерации

 

Αν υπάρχει προβλημα πατήστε εδώ