Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συγκλονίζει ο Ρώσος πιλότος: Οι Τούρκοι δεν μας προειδοποίησαν πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους μας



Ο διασωθείς κυβερνήτης Konstantin Murakhtin του ρωσικού μαχητικού SU-24 που κατερρίφθη την Τρίτη από τουρκικό F-16, δηλώνει σύμφωνα με το Assocciated Press, ότι οι Τούρκοι δεν τους προειδοποίησαν και υποστηρίζει ότι δεν παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. 

«Στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις. Ούτε μέσω ασυρμάτου, ούτε οπτικές, έτσι δεν τροποποιήσαμε την πορεία μας. Πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά στην ταχύτητα ανάμεσα σε ένα βομβαρδιστικό όπως το Su-24 και ένα F16. Αν ήθελαν να μας προειδοποιήσουν, θα μπορούσαν να «κολλήσουν» στο φτερό μας. 

Ο πύραυλος έπληξε το πίσω μέρος του αεροσκάφους στα ξαφνικά. Δεν είχαμε ούτε το χρόνο να κάνουμε μανούβρα για να τον αποφύγουμε», είπε ο διασωθείς κυβερνήτης Konstantin Murakhtin από την αεροπορική βάση Χεμεϊμεέμ στη Συρία, όπου βρίσκεται.

pilot

Υποστήριξε μάλιστα, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου και πως γνώριζαν και αυτός και ο πιλότος που σκοτώθηκε την περιοχή «σαν την παλάμη των χεριών τους». «Είναι απίθανο να παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο. Πετούσαμε σε υψόμετρο 6.000 μέτρων σε εντελώς καθαρό καιρό και είχαμε τον πλήρη έλεγχο της πτητικής πορείας καθ' όλη τη διάρκεια».

Ο συγκυβερνήτης συμπλήρωσε πως θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί την πατρίδα του.

«Δε βλέπω την ώρα μέχρι να λάβω την άδεια από τους γιατρούς ώστε να μπορώ να επιστρέψω. Πρόκειται να ζητήσω από τη διοίκηση να παραμείνω στη βάση. Έχω χρέος να πληρώσω, για τον διοικητή μου», είπε ο Μουρακτίν.

Για 17 δευτερόλεπτα... κατέρριψαν οι Τούρκοι το μαχητικό

Το ρωσικό μαχητικό που κατερρίφθη παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για 17 δευτερόλεπτα, αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην οποία παρουσίασαν τα στοιχεία που οδήγησαν στην κατάρριψη του Σουκχόι SU-24.

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται διπλωματικές πηγές το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος.

Στην ίδια σύσκεψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι παρουσίασαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους.

Την ίδια εκδοχή για τη διάρκεια της παραβίασης παρουσίασε και ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος φέρεται να έχει στην κατοχή του και το έγγραφο που παρουσίασαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

wikileaks foto simera