Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ρώσοι θα ελέγξουν αεροδρόμια της Αιγύπτου με στόχο την επανάληψη των πτήσεων



Την ετοιμότητα των διεθνών αεροδρομίων του Καΐρου, του Σαρμ Ελ Σέιχ και της Χουργκάντας, θα πιστοποιήσουν ρώσοι ειδικοί που καταφθάνουν στην Αίγυπτο, για να πραγματοποιήσουν τους τελικούς ελέγχους στις συνθήκες ασφάλειας, πριν η Μόσχα δώσει το «πράσινο φως» για την επανάληψη των πτήσεων των ρωσικών αερογραμμών, πιθανόν σε έναν μήνα.

Την αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίδα «Αλ Αχράμ», επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος έχει πλέον εξοπλίσει τα εν λόγω αεροδρόμια με τους τελειότερους μηχανισμούς βιομετρικού ελέγχου, ενώ έχει γίνει πολύ πιο σχολαστική στη διαδικασία ελέγχου των αποσκευών των επιβατών.

Η αποστολή των Ρώσων ειδικών από τη Μόσχα, «τις προσεχείς 48 ώρες» -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αιγυπτιακή εφημερίδα- γίνεται για δεύτερη φορά μέσα ένα μόλις μήνα και το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος στη διαδικασία επανάληψης των πτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις από τη Ρωσία στην Αίγυπτο είχαν σταματήσει μετά τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στην έρημο του Σινά τον Οκτώβριο του 2015. Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος με μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε τενεκεδάκι αναψυκτικού το οποίο πέρασε λαθραία στο αεροσκάφος.

Το Airbus A321, της εταιρίας Metrojet, μετέφερε Ρώσους οι οποίοι επέστρεφαν από διακοπές στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ-Σέιχ, στην Αγία Πετρούπολη. Από τη συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκαν και οι 224 επιβαίνοντες.

Η Ρωσία και δυτικές κυβερνήσεις υποστήριξαν ότι έκρηξη βόμβας προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους και ο Σίσι δήλωσε αργότερα πως η πτώση του αεροσκάφους οφειλόταν σε τρομοκρατική ενέργεια.

Η Βρετανία ανέστειλε τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ-Σέιχ μετά το δυστύχημα και η Ρωσία ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς και από την Αίγυπτο, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στον αιγυπτιακό τουρισμό, πηγή ζωής για μια ήδη χειμαζόμενη οικονομία.