Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης..



Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν κατεβεί στους δρόμους της Μόσχας για να διεκδικήσουν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών παρά την αύξηση της καταστολής εναντίον της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες.

Λιγότερο από μια εβδομάδα έπειτα από μια διαδήλωση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που σημάδεψαν την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, οι δυνάμεις της τάξης δεν άφησαν αυτή τη φορά καμία δυνατότητα στους διαδηλωτές να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα διαδήλωση, που δεν είχε άδεια από τις αρχές, μπροστά από το δημαρχείο της ρωσικής πρωτεύουσας.

 Με μεγάλο αριθμό στις τάξεις τους, συνέλαβαν μαζικά τους διαδηλωτές που κατέκλυσαν την κύρια λεωφόρο της Μόσχας, φωνάζοντας «Ντροπή» ή «Θέλουμε ελεύθερες εκλογές» και τους απώθησαν με τη βία στους γύρω δρόμους.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την απόρριψη ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Σεπτεμβρίου και προμηνύονται δύσκολες για τους υποψηφίους που υποστηρίζουν την εξουσία σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δυσφορίας.

 Με τις προσαγωγές, τις ανακρίσεις και τις έρευνες όλη την εβδομάδα σε βάρος ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης, οι αρχές έδειξαν ξεκάθαρα πως θα απαντήσουν σθεναρά στην αύξηση της αμφισβήτησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την μκο OVD-Info, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία προσήγαγε μέχρι τώρα 520 ανθρώπους στο κέντρο της Μόσχας κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης της αντιπολίτευσης.

Προτού καν ξεκινήσει η συγκέντρωση, πολλές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης προσήχθησαν στη διάρκεια του πρωινού όπως ο Ίλια Γιασίν, η Λιουμπόβ Σομπόλ ή ο Ντμίτρι Γκουντκόφ που δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το διακύβευμα υπερβαίνει τις δημοτικές εκλογές. «Πρόκειται για το αν, στη σημερινή Ρωσία, είναι δυνατό να ασκεί κανείς νόμιμα την πολιτική», δήλωσε.

Έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί προκαταβολικά στις κατοικίες πολλών αποκλεισμένων υποψηφίων και, την Τετάρτη, ο υπ΄αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση των «νόμου για τις διαδηλώσεις».

 Είχε προηγηθεί η έναρξη έρευνας για «παρακώλυση της εργασίας της Εκλογικής Επιτροπής» στη Μόσχα κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουλίου. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να καταλήξουν σε επιβολή ποινών φυλάκισης που φθάνουν τα πέντε χρόνια, φέρνοντας στον νου τις σημαντικές καταδίκες αντιπολιτευόμενων κατά το κίνημα του 2011-2012 εναντίον της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία.

Εκφράζοντας φόβους για μια «επικείμενη μαζική καταστολή» η μκο Διεθνής Αμνηστία επέκρινε από την πλευρά της μια «απροκάλυπτη προσπάθεια των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν την αντιπολίτευση».

Ενόψει της σημερινής συγκέντρωσης η αστυνομία της Μόσχας απηύθυνε προειδοποίηση προς τους πολίτες και, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, πρότεινε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη συγκέντρωση να δώσουν τις ταυτότητές τους, προβλέποντας πολλές συλλήψεις.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκεί Σομπιάνιν, που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε πως ετοιμάζονται «σοβαρές προκλήσεις που απειλούν τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων».

Αφού γνώρισε απότομη άνοδο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν μειώθηκε μετά την επανεκλογή του για τέταρτη θητεία πέρυσι και οι εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου προμηνύονται δύσκολες για την εξουσία κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.

Η υποψηφιότητα περίπου 60 υποψηφίων για τις εκλογές απορρίφθηκε, επισήμως λόγω παρατυπιών στη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών για αυτές.

Ανεξάρτητοι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν από τις εκλογές κατήγγειλαν εντελώς επινοημένες παρατυπίες και κατηγόρησαν τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν ότι θέλει να καταπνίξει την αντιπολίτευση, η οποία ελπίζει ότι θα έχει λόγο στη διαχείριση του κολοσσιαίου προϋπολογισμού της πρωτεύουσας.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, η πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει πιο ευνοϊκή στην αντιπολίτευση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

«Η προσφυγή στη βία, προφανώς, επελέγη επειδή θεωρείται πιο αποτελεσματική» υποστηρίζει ο πολιτειολόγος Αντρέι Κολέσνικοφ, σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti. «Είναι αρκετά λογικό, γιατί αν δούμε προς τα πίσω, από το 2012, η εξέλιξη της εξουσίας είναι μόνο προς την καταστολή».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ