Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του ήρωα πιλότου Ολέγκ Πεσσκόφ στο Λίπετσκ



ΛΙΠΕΤΣΚ. Στο Λίπετσκ έγινε η κηδεία του Ολέγκ Πεσκόφ, Ήρωα της Ρωσίας, αρχηγού του βομβαρδιστικού SU-24 που κατερρίφθη στη Συρία, αναφέρει το πρακτορείο TASS. 

Στον τάφο του πεσόντος τοποθέτησαν έναν ξύλινο σταυρό. Τον Ήρωα της Ρωσίας έθαψαν με συνοδεία των πυροβολισμών και την ανάκρουση του Ύμνου της Ρωσίας τον οποίο εκτέλεσε η ορχήστρα των Εναέριων Διαστημικών Δυνάμεων. Στις πένθιμες εκδηλώσεις έλαβαν μέρος πάνω από 10 χιλιάδες άτομα.

Παρά την έντονη χιονοθύελλα, στο νεκροταφείο κοντά στο κέντρο της πόλης μαζεύτηκαν περίπου εκατό άτομα, μερικές δεκάδες φωτογράφοι, εικονολήπτες και η ορχήστρα των Εναέριων Διαστημικών Δυνάμεων. Πριν από την κηδεία στο Κέντρο Πολιτισμού και Λαϊκών Τεχνών στο Λίπετσκ έγινε η πολιτική τελετή στην οποία ήρθαν μερικές χιλιάδες άτομα. Το πρωί στο Ναό των Χριστουγέννων έγινε η κηδεία και το μνημόσυνο.

Στην πένθιμη ακολουθία ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λίπετσκ Ολέγκ Κορολιόφ τόνισε τα κατορθώματα του Πεσσκόφ και όλων των ρώσων στρατιωτών οι οποίοι σε διάφορες εποχές πολεμούσαν με τους Τούρκους. "Σε εκατοντάδες χιλιάδες πεσόντες ρώσους στρατιώτες και αξιωματικούς σε δώδεκα ρώσο-τουρκικούς πολέμους προστέθηκε άλλος ένας ρώσος στρατιώτης", είπε ο Κορολιόφ.

Όπως είπε ο αρχηγός των Εναέριων Διαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας Βίκτωρ Μπονταριόφ ο οποίος έφτασε στην πολιτική τελετή, ο ρώσος πιλότος σκοτώθηκε λόγω "του προδοτικού πυροβολισμού από την πλευρά των τούρκικων ενόπλων εναέριων δυνάμεων και της ηγεσίας της Τουρκίας".

Τόνισε ότι το αεροσκάφος του Πεσσκόφ κατερρίφθη στον ουρανό της Συρίας. "Όλα αυτά έγιναν στο έδαφος της Συρίας και δεν έχει καμία σχέση στο έδαφος της Τουρκίας", είπε ο αρχηγός. Όπως δήλωσε, "καθ’ όλη την υπηρεσία του ο Πεσσκόφ εκπαίδευσε πολλούς πιλότους πρώτης τάξεως και ο ίδιος έγινε άριστος πιλότος ".

Ο Ολέγκ Πεσσκόφ σκοτώθηκε λόγω των χερσαίων πυροβολισμών στις 24 ноября, εφόσον το αεροσκάφος SU-24 κατερρίφθη από το τούρκικο μαχητικό F-16. Με το διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον ηρωισμό, την ανδρεία και τη δόξα που εκδήλωσε στην εκτέλεση του στρατιωτικού του καθήκοντος, ο Πεσσκόφ κατόπιν θανάτου βραβεύτηκε με το τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας. Το άστρο του Ήρωα της Ρωσίας στη σύζυγο του πιλότου παρέδωσε ο αρχηγός των Εναέριων Διαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας.