Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πούτιν σε Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε την ΝΑ Ευρώπη με φυσικό αέριο



Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει την νότιο και νοτιοανατολική Ευρώπη με φυσικό αέριο σε περίπτωση που το θελήσουν οι εταίροι, δήλωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

«Εάν οι εταίροι μας θελήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας την Νότια και Νοτιανατολική Ευρώπη. Σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπροσωπήσουμε επάξια και τα δικά σας συμφέροντα, επειδή τα δικά μας συμφέροντα στην περίπτωση αυτή ταυτίζονται πλήρως» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Επισημαίνοντας την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «επίκειται να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα» μεταξύ άλλων και το σημείο εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου, η διέλευση του επί του τουρκικού εδάφους, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Παράλληλα αναφερόμενος στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχώρησαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούσαν την κατασκευή του έργου, ο Πούτιν εξήρε την συμβολή του Τούρκου προέδρου και στηλίτευσε έμμεσα την αργοπορία που παρατηρείται στην εκπόνηση και κατασκευή παρόμοιων έργων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

«Εκεί όπου με άλλους περνάμε χρόνια ασχολούμενοι με διοικητικές συμφωνίες, με την Τουρκία αυτό το κάνουμε μέσα σε μερικούς μήνες. Και αυτό αναμφίβολα χάρη στην δική σας προσωπική υποστήριξη» υπογράμμισε ο Πούτιν σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας στον Ερντογάν είπε ότι «αν συνεχίσουμε να προχωρούμε με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς, τότε θα υλοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ότι του χρόνου θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turksih Stream, ενώ στα τέλη του 2019 η δεύτερη γραμμή.