Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πούτιν: Πάνω από 50 δις δολάρια οι συναλλαγές με την Ιταλία



Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδιμίρ Πούτιν υπολογίζει ότι ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου της Ρωσίας με την Ιταλία θα υπερβεί τα $50 δις. χάρη στη συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Αυτή την άποψη ο Πρόεδρος εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των διμερών συνομιλιών, αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS. "Αναπτύσσουμε πολύ γρήγορα θετικές σχέσεις, π.χ., πρόσφατα είχαμε τζίρο $35-34 δις. και φέτος θα φτάσουμε στα 50 δις. και μπορεί να τα ξεπεράσουμε", διαπίστωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. "Χάρη σε τι; Χάρη στις προμήθειες στην Ιταλία των ενεργειακών πόρων και στη συνεργασία σε άλλους τομείς οι οποίοι κατά τη γνώμη μου είναι οι πιο προοδευτικοί", εξήγησε.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες από κοινού συνεργάζονται στους τομείς των υψηλών τεχνολογιών. " Εδώ έχουν υπογραφεί έγγραφα που αφορούν την προώθηση του κοινού μας προϊόντος, του αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων πτήσης "Sukhoi SuperJet100", είπε ο Πούτιν. "Από κοινού αρχίσαμε να παράγουμε στην περιφέρεια της Μόσχας τα ελικόπτερα, προβλέπεται η διανομή αυτών των μηχανημάτων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεργαζόμαστε στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας".

Ως παράδειγμα ο επικεφαλής του κράτους ανέφερε τις "Fiat" και KamAZ, οι οποίες συνεργάζονται στην παράγωγη αγροτικών μηχανημάτων με ρόδες /τρακτέρ, μηχανήματα θέρισης. "Έχουμε δυνατότητα να εργαζόμαστε στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, δυνατότητες για συνεργασία στη βαριά βιομηχανία, τη ναυτιλία, και μάλιστα και στην πολιτική και στην πολεμική", είναι πεπεισμένος ο Πρόεδρος. "Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τον υψηλό βαθμό της εμπιστοσύνης, πρόκειται για ειδικά μηχανήματα λειτουργιάς στην θαλάσσια υφαλοκρηπίδα" επισήμανε ο Πούτιν.

Λίγες μέρες νωρίτερα η πετρελαιοπαραγωγικη εταιρία "Rosneft", ο κρατικός όμιλος "Rostekhnologii" και η ιταλική εταιρία "Pirelli" υπέγραψαν το μνημόνιο περί συνεννόησης στον τομέα των κοινών ερευνών και μελετών. Το έγγραφο υπογράφτηκε μετά το πέρας των ρωσοιταλικών διακρατικών συνομιλιών.

Η "Rosneft" και η εταιρία Enel υπέγραψαν το μνημόνιο για συνεννόηση σχετικά με την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της διεθνούς έρευνας και εξόρυξης των υδρογονανθράκων. Με την ενεργειακή εταιρία Eni η "Rosneft" υπέγραψε τη συμφωνία για βασικούς όρους συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Εκτός από αυτό οι εταιρίες υπέγραψαν τη συμφωνία για βασικούς όρους προμηθείας του πετρελαίου.

Το ίδρυμα "Skolkovo" θα συνεργάζεται με την ιταλική ενεργειακή εταιρία Eni. Υπογράφτηκε το μνημόνιο για συνεννόηση σχετικά με βασικούς όρους συνεργασίας. Εκτός τούτου η Vneshtorgbank και η ιταλική εταιρία SACE υπέγραψαν μετά το πέρας των διακρατικών συνομιλιών το μνημόνιο συνεννόησης.

Το ρωσικό ίδρυμα άμεσων επενδύσεων και το "Ιταλικό στρατηγικό ίδρυμα" υπέγραψαν το μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη δημιουργία της μεικτής επιχείρησης και του ρωσοιταλικου επενδυτικού ιδρύματος. Παλαιοτέρα υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά και τα ιταλικά ιδρύματα θα δημιουργήσουν μια κοινή επενδυτική πλατφόρμα που θα αποσκοπεί στα προγράμματα σε δυο χώρες με συνολικό όγκο 1 δις. ευρώ. Οι επενδύσεις του ρώσικου ιδρύματος άμεσων επενδύσεων και του ιταλικού ιδρύματος θα αποτελέσουν 500 εκατ. ευρώ από κάθε πλευρά και θα αποσταλούν σε εταιρίες και προγράμματα που θα βοηθούν στην ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου και στην αύξηση του όγκου άμεσων ξένων επενδύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ιταλίας