Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: Η κρίση με τους μετανάστες στην ΕΕ ήταν αναμενόμενη



Η κρίση με τους μετανάστες στην Ευρώπη ήταν "απολύτως αναμενόμενη ", η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για το γεγονός αυτό, δήλωσε ο Πούτιν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της εργασίας του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Από την αρχή του 2015 στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν φτάσει τουλάχιστον 340 χιλιάδες μετανάστες. Κατά τη γνώμη των ειδικών, η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες την παρούσα στιγμή στις χώρες της ΕΕ είναι η χειρότερη κρίση μεταναστών από τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ταυτόχρονα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει μια ενιαία γνώμη για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

"Εμείς εδώ στη Ρωσία και ο ταπεινός σας δούλος ειδικότερα έχουμε πει ότι θα προκύψουν μεγάλα και διευρυμένα προβλήματα, αν οι λεγόμενοι δυτικοί μας εταίροι θα διεξάγουν αυτή την λανθασμένη, όπως έχω πει αρκετές φορές, εξωτερική πολιτική ειδικά στις περιοχές του μουσουλμάνικου κόσμου, στις περιοχές της Εγγύς Ανατολής, στη Βόρεια Αφρική, την οποία διεξάγουν σχεδόν μέχρι σήμερα ", είπε.

"Τι είναι αυτή η πολιτική; Είναι η επιβολή των δικών τους προτύπων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ούτε ιστορικές, ούτε θρησκευτικές, ούτε εθνικές, ούτε πολιτιστικές ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών …. Είναι, πρωτίστως, η πολιτική των εταίρων μας από την Αμερική. Η Ευρώπη ακολουθεί τυφλά αυτή την πολιτική στα πλαίσια των λεγόμενων συλλογικών υποχρεώσεων, έπειτα όμως έχει και όλο το βάρος ", παρατήρησε ο πρόεδρος.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνέστ την προηγούμενη ημέρα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον "είναι έτοιμη να παρέχει στην ΕΕ την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη " για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστών. Ταυτόχρονα, απαντώντας στην ερώτηση, αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους μετανάστες στο έδαφός τους, ο Ερνέστ είπε ότι "δεν έχει τι να δηλώσει την παρούσα στιγμή ". Όπως παρατήρησε, "οι χώρες της ΕΕ έχουν αρκετές δυνατότητες για να επιλύσουν από μόνες τους το πρόβλημα τούτο ".

Όπως θεωρεί ο Πούτιν, οι άνθρωποι φεύγουν από τη Συρία όχι λόγω του καθεστώτος του Μπάσαρ Άσαντ, αλλά λόγω των τρομοκρατών από το "Ισλαμικό Κράτος."

"Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στα συμβάντα στη Συρία. Παρεμπιπτώντως, οι άνθρωποι δεν φεύγουν από το καθεστώς του Μπάσαρ Άσαντ, φεύγουν από το Ισλαμικό Κράτος το οποίος έχει καταλάβει τις περιοχές, μεταξύ άλλων και τεράστιες εκτάσεις στη Συρία, στο Ιράκ. Απλώς εκεί μαίνεται ένα τέρας. Γι’ αυτό και φεύγουν από εκεί", είπε.

Στη Συρία από το Μάρτιο του 2011 συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση λόγω της οποίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί πάνω από 220 χιλιάδες άτομα. Στα κυβερνητικά στρατεύματα αντιστέκονται ομάδες μαχητών που ανήκουν σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις. Οι πιο ενεργοί είναι οι μαχητές από εξτρεμιστικές ομάδες "Ισλαμικό Κράτος " και "Τζεμπχάτ αν-Νουσρά "

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Ρωσία είναι έτοιμη στη στρατιωτική επιχείρηση για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους σε περίπτωση δημιουργίας της συμμαχίας, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά δυνάμεων της αεροπορίας, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους παρατήρησε ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για τη συμμετοχή της Μόσχας στο πρακτικό επίπεδο.

"Είναι ξεχωριστό θέμα, βλέπουμε τι γίνεται τώρα — η αμερικανική αεροπορία χτυπάει συγκεκριμένους στόχους. Προς το παρόν η αποτελεσματικότητα αυτών των χτυπημάτων δεν είναι υψηλή. Είναι όμως ακόμα νωρίς να μιλάμε ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Ούτως ή άλλως παρέχουμε στη Συρία αρκετά σοβαρή στήριξη και με μηχανήματα, και με εκπαίδευση στρατιωτών, και με τον οπλισμό μας ", είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν, αφού υπενθύμισε για στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψαν η Μόσχα και η Δαμασκός, τόνισε ότι όλες οι συμφωνίες εκτελούνται. "Εξετάζουμε διάφορες δυνατότητες, προς το παρόν όμως όσα είπατε, δεν έχουμε στη δική μας ατζέντα ", παρατήρησε ο πρόεδρος, αφού πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής. Όπως είπε, ειδικότερα, έχει συζητήσει προσωπικά τη δημιουργία της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, καθώς και συζήτησε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με τον βασιλιά της Ιορδανίας, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και άλλους εταίρους.