Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: H ρωσική οικονομία προσαρμόστηκε στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου



Στο Βλαδιβοστόκ, όπου διεξάγεται το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχολίασε σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση στη χλωρα, αφού επισήμανε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει ένα σετ από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας.

 

Τον Αύγουστο το ρούβλι μετά την πτώση των τιμών στο πετρέλαιο, οι οποίες πέρασαν από το πιο χαμηλό μέσα στα τελευταία έξι χρόνια επίπεδο, έχει σπάσει άλλο ένα αντιρεκόρ από την αρχή της χρονιάς — το δολάριο ανέβηκε πάνω από 71 ρούβλια και το ευρώ υπερέβη 83 ρούβλια.

"Δεν το βρίσκουμε καθόλου περίεργο. Σε γενικές γραμμές έχουμε περάσει τέτοιου είδους καταστάσεις το 2008 και το 2009, καθώς και νωρίτερα. Είναι γνωστό το σετ μέτρων στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων, η ερώτηση είναι μόνο τι μέσα και σε τι μέγεθος θα ενεργοποιηθούν ", είπε ο πρόεδρος.

Ταυτόχρονα νομίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε δραματικό ούτε στις σημερινές τιμές στο πετρέλαιο, ενώ οι δείκτες του χρηματιστηρίου είναι πολύ αναμενόμενοι. Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι για τις τιμές στο πετρέλαιο σημασία έχει μόνο η υπερπαραγωγή των ενεργειακών πόρων και η έξοδος στην παγκόσμια αγορά νέων παικτών.

"Αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μια φυσιολογική πορεία. Η παγκόσμια οικονομία, καθώς και ο ενεργειακός τομέας πρέπει να αναπτύσσονται φυσιολογικά, να βρίσκονται σε ομαλή κατάσταση και όχι υπό την πίεση κάποιων εξωτερικών ή πολιτικών παραγόντων ", είπε ο πρόεδρος.

‘Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, στη βάση του οποίου βρίσκονται οι τιμές στο πετρέλαιο, ο πρόεδρος στήριξε την ιδέα να περάσουν στην διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού και τόνισε ότι θα ζητήσει τη Βουλή να στηρίξει αυτή την ιδέα.

"Θεωρώ απολύτως δικαιολογημένο ότι η κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες περνάει στη διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού, επειδή μας είναι δύσκολο να καθορίσουμε και σχεδόν αδύνατο, μπορώ να πω, πώς να λειτουργήσουν οι παγκόσμιες αγορές στις σύγχρονες συνθήκες και πώς θα επηρεάσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού ", είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Πάλι τόνισε ότι και σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες οι αρχές θα εκπληρώσουν όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις τους.