Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πούτιν: Δεν πρέπει να είναι δωρεάν όλες οι ιατρικές υπηρεσίες!



Τη μερική συμμετοχή των Ρώσων στην ιατρική περίθαλψη προανήγγειλε ο Πούτιν σύμφωνα με δημοσίευμα.

Οι Ρώσοι μπορούν να έχουν μερική συμμετοχή στην ιατρική περίθαλψη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να είναι δωρεάν όλες οι ιατρικές υπηρεσίες όπως και ότι ο καθένας φέρει ευθύνη για την υγεία του, γράφει η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη τον Ρώσο πρόεδρο.

«Απειλείται η εύθραυστη κοινωνική ισότητα»

Όπως επισημαίνει ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας, Γιαροσλάβ Κουζμίνοφ, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά για συμμετοχή των πολιτών στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον το 41% των Ρώσων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες

Η αλήθεια είναι, όπως επισημαίνει ο Κουζμίνοφ, ότι η καταβολή συμμετοχής για ιατρικές υπηρεσίες, απειλεί την εύθραυστη κοινωνική ισότητα, καθώς οι κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν συμμετοχή για τέτοιου είδους ιατρικές υπηρεσίες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτούμενα κοινωνικά προγράμματα για αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

Όσον αφορά την ευθύνη που φέρει προσωπικά ο καθένας για την υγεία του, ο διευθυντής του Επιστημονικού Ερευνητικού και Οικονομικού Ινστιτούτου του υπουργείου Οικονομικών, Βλαντίμιρ Ναζάροφ, θεωρεί ότι οι τρόποι ενίσχυσης της ευθύνης είναι προς το παρόν ελάχιστοι. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει συμμετοχή στις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες αν ο πολίτης δεν τις κάνει, θα τις πληρώνει, παρότι αυτό προϋποθέτει σημαντικές διοικητικές αλλαγές.

Τι προβλέπει το ρωσικό Σύνταγμα για την ιατρική περίθαλψη

Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, κάθε Ρώσος δικαιούται δωρεάν ιατρική περίθαλψη, αλλά μελλοντικά οι πιο συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί ο κόσμος, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με την προσέλκυση ιδιωτών όσον αφορά πρόσθετες ιατρικές υπηρεσίες εκτός από εκείνες τις οποίες εγγυάται η νομοθεσία, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος υποχρεωτικής ιατρικής ασφάλισης.

Το ζήτημα πάντως της συμμετοχής των πολιτών στις ιατρικές υπηρεσίες, μελετάει το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Αλεξέι Κουντρίν, η ρωσική προεδρία αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ο Βιτάλι Ομελιάνοφσκι εκ μέρους της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης. Γενικά η πρόταση περί συμμετοχής των πολιτών στις ιατρικές υπηρεσίες προϋποθέτει με βάση τις προτάσεις, τη δωρεάν παροχή των μίνιμουμ ιατρικών υπηρεσιών, ενώ στις υπόλοιπες θα υπάρχει συμμετοχή εκ μέρους του πολίτη.