Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πλήγμα αξιοπιστίας για τη Μόσχα: Δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι



Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους παραμένει ζωντανός ή «εξολοθρεύτηκε» μετά από βομβαρδισμό; Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του από τους Ρώσους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κρεμλίνου απέφυγε να επιβεβαιώσει τον θάνατο του επικεφαλής της παγκόσμιας τρομοκρατικής οργάνωσης, προκαλώντας σύγχυση.

Το ερώτημα, λοιπόν, εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ζει ή έχει πεθάνει; Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί η είδηση της θανάτωσής του. Πριν από σχεδόν δύο μήνες, η συριακή τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης σκοτώθηκε μετά από επίθεση drone στο όχημα που τον μετέφερε. Είχαν, μάλιστα, δοθεί και σχετικές φωτογραφίες. Λίγα 24ωρα μετά, η είδηση αμφισβητήθηκε και κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο αλ Μπαγκντάντι είναι βαριά τραυματισμένος.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε μετά από ρωσικό βομβαρδισμό κοντά στην πόλη Ράκκα, στις 28 Μαΐου, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.

Η είδηση αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό τόσο από τους δυτικούς αξιωματούχους, όσο και από το Ιράκ, η μυστική υπηρεσία του οποίου δεν μπορούσε να διασταυρώσει την εξαιρετικά σημαντική αυτή εξέλιξη.

Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε ότι ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι «δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί».

Η Ουάσιγκτον δήλωσε μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής ότι δεν μπορεί να συνυπογράψει την είδηση σχετιμά με τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι. Το Σάββατο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς δύο ηγετικά στελέχη του ISIS στην περιοχή της Συρίας Ντέιρ αλ Ζορ.

Ιρακινός επιτελής θεωρεί ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να ανταγωνιστούν τις επιτυχίες των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν σκοτώσει σημαντικότατα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους. «Αν ο ισχυρισμός της Μόσχας αποδειχθεί λανθασμένος, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της», δήλωσε ο Χισάμ αλ Χασίμι, σύμβουλος της ιρακινής κυβέρνησης.