Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Οι προσπάθειες εισαγωγής της ηλεκτρονικής ταυτότητας προκαλούν αγανάκτηση των ορθοδόξων



Το Υπουργείο Επικοινωνιών της Ρωσίας με επικεφαλής τον Υπουργό Νικολάι Νικίφοροφ δήλωσε για την έναρξη του προγράμματος εισαγωγής των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων σε τέσσερις περιοχές της χώρας από τα μέσα της επόμενης χρονιάς και το γεγονός αυτό προκάλεσε ομαδική άρνηση εκ μέρους των ορθοδόξων.

Ο Νικίφοροφ δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, της περιοχής του Ροστόφ και της περιοχής του Κράνονταρ θα μπορέσουν από τα μέσα του 2015 κατόπιν θελήσεως να αντικαταστήσουν την χάρτινη ταυτότητα με την ηλεκτρονική.

«Επεξεργάζεται το θέμα έκδοσης όχι της χάρτινης, αλλά της ηλεκτρονικής ταυτότητας σε μορφή της πλαστικής κάρτας με ηλεκτρονικό chip κατόπιν θελήσεως», είπε ο Νικίφοροφ στους δημοσιογράφους.

Όπως δήλωσε, προγραμματίζεται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει από τα μέσα του 2015, το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και μετά το πέρας του θα εξεταστεί τι θέμα της διευρυμένης εισαγωγής των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Ο Νικίφοροφ διευκρίνισε ότι οι πολίτες θα έχουν μόνο μία ταυτότητα, είτε την χάρτινη, είτε την ηλεκτρονική.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος σε θέματα σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της κοινωνίας, πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν, η Εκκλησία στηρίζει τους πιστούς που αντιτίθενται στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας και «υποψιάζονται τον κίνδυνο της παράβασης της μυστικότητας της προσωπικής ζωής».

Διευκρίνισε ότι στο όνομα του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών αποστάλησαν «μερικές δεκάδες χιλιάδες επιστολές» από τους πιστούς οι οποίοι «ανησυχούν με την προοπτική της εισαγωγής της ηλεκτρονικής κάρτας σε μορφή ταυτότητας». Ταυτόχρονα, όπως είπε ο πρωθιερέας, τα παράπονα στέλνουν ότι μόνο οι πιστοί, αλλά και εκείνοι, «οι βλέψεις των οποίων βασίζονται στις αξίες της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι η συλλογή πληροφοριών για τον πολίτη σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων είναι απειλή για την προσωπική του ζωή και δημιουργεί προϋποθέσεις για έναν ολοκληρωτικό έλεγχο εκ μέρους του κράτους», εξήγησε ο Βσέβολοντ Τσάπλιν.

«Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα επιλογής, επειδή έχει δικαιώματα ως άνθρωπος και πολίτης, και όχι ως κάτοχος ενός ή άλλου εγγράφου», κατέληξε ο πρωθιερέας.

Ο συγγραφέας, ειδικός στον τομέα της κυβερνητικής Βαλέρι Φιλιμόνοφ θεωρεί ότι η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας για τους πολίτες θα στερήσεις τη Ρωσίας της ανεξαρτησίας.

Κατά τη γνώμη του, το σύστημα δημιουργήθηκε με στόχο «να κατασκευάζουν οι πολίτες νε τα δικά τους χέρια το ηλεκτρονικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως για τον εαυτό τους». Όπως επισήμανε ο Φιλιμόνοφ,, στη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και άλλες χώρες απαρνήθηκαν από την ιδέα ενός τέτοιου εγγράφου. Αφού «όχι μόνο ο καθένας χάνει την ελευθερία του, αλλά και το κράτος χάνει την ανεξαρτησία του» , πολύ εύκολη θα γίνει η πρόσβαση ξένων κρατών σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών της Ρωσίας. Επίσης οι πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στα χέρια «των παράνομων γιατρών που ασχολούνται με μεταμοσχεύσεις οργάνων, καθώς και στους απατεώνες».