Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο Πούτιν θεωρεί την ηρωοποίηση των ναζί ως προσπάθεια να επιφέρουν διχόνοια ανάμεσα στους λαούς



ΜΟΣΧΑ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν θωερεί απαράδεκτη την ηρωοποίηση και την αποκατάσταση των ναζιστικών εγκληματιών σε μερικές χώρες. Κατά τη γνώμη του, την οποία εξέφρασε στη συνέντευξη στα πρακτορεία TASS και SINGHUA, ο στόχος αυτών των ενεργειών είναι να διχαστούν οι χώρες και οι λαοί προς όφελος κάποιων αμφισβήτητων γεωπολιτικών παιχνιδιών.

"Σήμερα και στην Ευρώπη, και στην Ασία βλέπουμε προσπάθειες παραποίησης της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, προώθησης ελεύθερων, διαστρεβλωμένων ερμηνειών των γεγονότων που δεν βασίζονται σε κάποια αποδεικτικά, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την προπολεμική και την μεταπολεμική περίοδο», είπε. Προκλητική καταπάτηση αποφάσεων των στρατοδικείων της Νυρενβέργης και του Τόκιο έγιναν κινήσεις μερικών χωρών για την ηρωοποίηση και αποκατάσταση εγκληματιών και των βοηθών τους ".

Ο πρόεδρος τόνισε ότι "η Ρωσία και η Κίνα έχουν παρόμοιες απόψεις για τις αιτίες, την ιστορία, τα αποτελέσματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου". "Για τους λαούς μας είναι ιερή και η μνήμη του πολέμου, και τα μαθήματά του», πρόσθεσε. «Αυτό το τραγικό παρελθόν μας θυμίζει την κοινή μας ευθύνη για τις μοίρες του κόσμου, μας οδηγεί στην αντίληψη εκείνων των τρομερών συνεπειών στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η καταστρεπτική ιδεολογία της αποκλειστικότητας και της ασυδοσίας ". "Ακριβώς αυτές οι ιδέες έτρεφαν τους μαζί και τους μιλιταριστές και είμαστε υποχρεωμένοι να μην επιτρέψουμε την αναγέννηση και τη διάδοσή τους ", κάλεσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν επίσης θεωρεί την έλλειψη ανεύρεσης συμβιβασμού ως βασικό λόγο της χειροτέρευσης της κατάστασης στον κόσμο.

"Δυστυχώς, η διεθνής κατάσταση γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη», δήλωσε. «Η αντικειμενική διαδικασία διαμόρφωσης ενός πολυκεντρικού μοντέλου της κοσμοαντίληψης συνοδεύεται με την άνοδο της αστάθειας τόσο σε περιφερειακό, όσο και στο παγκόσμιο επίπεδο. Και ο βασικός λόγος αυτής της έντονης και δύσκολης κατάστασης είναι η έλλειψη ανεύρεσης συμβιβασμού ".

Ο επικεφαλής του κράτους πρόσθεσε ότι στον κόσμο μέχρι σήμερα δεν μπορούν να βρουν μια σταθερή επίλυση οι διαπολιτισμικές και διαθρησκευτικές διαφορές. "Μέχρι στιγμής η παγκόσμια οικονομία δεν έχει μπει σε φάση της σταθερής ανάπτυξης», συνέχισε. «Ανάμεσα σε συστημικά προβλήματα είναι μια επίμονη τάση μερικών χωρών με πάση θυσία να τηρήσουν την κυριαρχία τους σε παγκόσμιες υποθέσεις. Προωθώντας στις χώρες τους τις αρχές της δημοκρατίας, της κυριαρχίας του νόμου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις παραβλέπουν στο διεθνή στίβο, στην ουσία απορρίπτοντας την αρχή ισότητας των κρατών που περιέχεται στο καταστατικό του ΟΗΕ ".

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ρωσοκινεζική συνεργασία "αποκτάει μια ιδιαίτερη σημασία για την τήρηση και στήριξη της διεθνούς και περιφερειακής σταθερότητας και της ασφαλείας, για την ανεύρεση αποτελεσματικών απαντήσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις ".