Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέα συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν



Ο Τούρκος ρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν στις 13 Νοεμβρίου στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι, στη Ρωσία για την πέμπτη συνάντησή τους φέτος, με την συριακή κρίση να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

 

Η συνάντηση στο Σότσι συμφωνήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν στις 29 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε ενεργειακά έργα,αλλά και τις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

 

Η συνάντησή τους έρχεται εν μέσω  προσπαθειών για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Συρία μεταξύ των ομάδων της αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος .

 

Η συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας για τη συριακή κρίση έρχεται μετά την αδυναμία της Άγκυρας να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να συνεργάζονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

 

Η Τουρκία βλέπει το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) και την ένοπλη “εκδοχή” του YPG, ως “παρακλάδι”  του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

 

Την ίδια ώρα, η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη βόρεια περιοχή της Αφρίν,θεωρείται από την Άγκυρα ως ένδειξη ενίσχυσης των Κούρδων ανταρτών.Γι΄ αυτό και η Τουρκία θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

 

Όπως γράφει η ΧΟΥΡΙΕΤ, “η Τουρκία, σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά της στην Ινλτίμπ, ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει για στρατιωτική επέκταση από την περιοχή Kilis-Azaz της επιχείρησης Shield Euphrates προς τα νοτιοδυτικά, για να φτάσει στο Tel Rifaat, αν όχι στην Afrin”.

 

Ωστόσο, η Ρωσία ετοιμάζει ειρηνευτικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου για να επιτύχει μια πολιτική διευθέτηση .

 

“Η Ρωσία μας είπε ότι η συνάντηση έχει πλέον αναβληθεί και ότι δεν θα προσκληθεί η PYD”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Κάλιν σε συνέντευξή του στο  NTV σε .

 

Το PYD υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στη Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL).

 

S-400: Τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει

 

Η πιθανή αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών στο Σότσι. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μια προκαταβολή,  2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει ήδη καταβληθεί ενώ και ο Τούρκςο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε επίσημα ότι η "δουλειά είναι κλεισμένη" και ότι έχουν δοθεί τα χρήματα της προκαταβολής. 

 

Μένει να γίνουν και οι αντίστοιχες δηλώσεις από τον Ρώσο πρόεδρο για να επικυρωθεί επισήμως η συμφωνία. 

 

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιου στην Τουρκία, όπου η Ρωσία αναμένεται να επενδύσει 22 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελεί επίσης μέρος των συνεχιζόμενων διμερών συζητήσεων μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.