Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Με λέιζερ ικανά να καταστρέφουν κεφαλές εισερχομένων πυραύλων τα μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς της Ρωσίας



Τα μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς της Ρωσίας θα είναι εξοπλισμένα με λέιζερ ικανά να «καίνε» τις κεφαλές των εισερχόμενων πυραύλων του εχθρού δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο συμβολής του πρώτου αναπληρωτή CEO του Ομίλου Ραδιοηλεκτρονικών Τεχνολογιών (KRET) Vladimir Mikheyev.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2016 ότι «η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος». Ο όμιλος KRET αναπτύσσει με δική του πρωτοβουλία εξοπλισμό για το αεροσκάφος αλλά και ηλεκτρομαγνητικά όπλα για μελλοντική χρήση.

«Έχουμε ήδη εγκατεστημένα συστήματα προστασίας από λέιζερ σε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και τώρα βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τις εξελίξεις στον τομέα των λέιζερ όπου θα μπορούν να καταστρέψουν τις κεφαλές επιθετικών πυραύλων» είπε ο σύμβουλος.

«Σε γενικές γραμμές, θα είμαστε ικανοί να «κάψουμε τα μάτια των πυραύλων» που «μας κοιτούν». Φυσικά αυτά τα συστήματα θα εγκατασταθούν και στα μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς», προσέθεσε.

Ο όμιλος KRET επί του παρόντος προμηθεύει συστήματα άμυνας President-S, τα οποία περιλαμβάνουν έναν σταθμό λέιζερ ηλεκτρονικο-οπτικής καταστολής.

Με αυτήν την παρέμβαση, την καταστολή και τις φωτοβολίδες,  τα President-S κάνουν τους εχθρικούς πυραύλους να χάνουν τους στόχους τους και να μην πετυχαίνουν τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα, τα μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς της Ρωσίας θα εξοπλιστούν και με ηλεκτρονικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά, όπως είπε ο σύμβουλος του πρώτου αναπληρωτή CEO.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς θα πραγματοποιούν «formation flights» (πτήσεις σχηματισμού) όπου ένα ή δυο επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν μαζί με 20-30 drones τα οποία θα είναι ικανά να κουβαλούν διαφορετικά είδη οπλισμού», είπε ο Mikheyev.

«Ένα drone σε πτήση σχηματισμού θα μπορεί να κουβαλά όπλα microwave, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικά κατευθυνόμενων πυρομαχικών ενώ ένα άλλο drone θα κουβαλά μέσα ράδιο-ηλεκτρονικής καταστολής και καταστροφής και ένα τρίτο UAV θα είναι οπλισμένο με ένα σύνολο τυποποιημένων όπλων. Κάθε αποστολή θα είναι εξοπλισμένη με διαφορετικά όπλα», είπε.

Ο σύμβουλος του KRET δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά τα κατευθυνόμενα ηλεκτρονικά πολεμοφόδια ή τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Το μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς της Ρωσίας που θα αντικαταστήσει το Τ-50 θα μπορεί να λαμβάνει φωτογραφίες των εχθρικών αεροσκαφών και να καθορίζει τον τύπο και τον εξοπλισμό τους χωρίς να παρεμβάλλεται ανθρώπινος παράγοντας» είπε ο σύμβουλος του KRET.

Σύμφωνα μ’ αυτόν ο KRET αναπτύσσει έναν ραδιοφωτονικό εντοπιστή (radio-photonic locator) για το μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος. «Η εταιρία έχει ήδη στα χέρια της ένα πειραματικό πρωτότυπο και δημιουργεί το full-scale mockup της. Ένα νέο σύστημα ραντάρ θα μπορεί να ξεπεράσει σημαντικά όλα τα υπάρχοντα ραντάρ με τη δύναμη και την εμβέλειά του», είπε.

«Αυτό είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό του τύπου [ενός αεροσκάφους], ο υπολογιστής του αεροπλάνου θα εντοπίζει αμέσως και αυτόματα θα αναγνωρίζει ένα ιπτάμενο αντικείμενο, για παράδειγμα ένα F-18 με συγκεκριμένους τύπους πυραυλικών εξοπλισμών. Το νέο ραντάρ θα έχει καλύτερες δυνατότητες jamming μέσω της εξαιρετικά ευρείας συχνότητας του (ultra-wide band) της τεράστιας δυναμικής εμβέλειας του δέκτη του. Επιπλέον, θα εκτελεί αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, θα μεταδίδει δεδομένα και θα χρησιμεύει ως μέσο επικοινωνίας», συμπλήρωσε.

Μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, υπεύθυνος για τον τομέα της άμυνας, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2016 την έναρξη των εργασιών για τον μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς.

Ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Προγραμμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας στην United Aircraft Corporation ο Vladimir Mikhailov τόνισε τον Ιούνιο του περασμένου έτους ότι το πρωτότυπο του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση πριν από το 2025.

Σε προηγούμενη συνέντευξή του ο σύμβουλος του KRET Mikheyev τόνισε ότι το νέο μαχητικό αεροσκάφος θα έχει δυο παραλλαγές - την επανδρωμένη και μη. Τα νέα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να επιχειρούν σ’ έναν «σχηματισμό» καθοδηγούμενα από ένα αεροσκάφος. Τα drones θα μπορούν να κουβαλούν ηλεκτρομαγνητικά όπλα, να πετούν σε υπερηχητικές ταχύτητες και να πετούν στο διάστημα.

Αυτην την φορά ο Mikheyev προσέθεσε ότι η μη επανδρωμένη παραλλαγή θα μπορεί να πραγματοποιεί ελιγμούς που θα είναι αδύνατοι για επανδρωμένο αεροσκάφος όπου και υπάρχουν οι ανθρώπινοι περιορισμοί. Αν και τόσο η επανδρωμένη και μη επιλογή του αεροσκάφους θα έχει την ίδια βάση εντούτοις θα διαφέρουν στον εξοπλισμό, τον οπλισμό αλλά και στην εξωτερική τους εμφάνιση είπε.