Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία: Όχι σε ζώνη ασφαλείας στην Συρία χωρίς την συγκατάθεση του Άσαντ



Σήμερα, ισχυρή προειδοποίηση από την πλευρά της Ρωσίας προς την Τουρκία ότι δεν έχει δικαίωμα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» μέσα στη Συρία αν δεν λάβει πρώτα τη συγκατάθεση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συναντώνται σήμερα στο Σότσι συνεχίζοντας τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος έχει υποχωρήσει και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα. Και οι τρεις χώρες έχουν δυνάμεις στη Συρία, με τη Ρωσία και το Ιράν να στηρίζουν τον Άσαντ και την Τουρκία τους Σύρους αντάρτες.

Η επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έχει προκαλέσει νέα ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Η Τουρκία επιθυμεί τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, περιοχές της οποίας ελέγχονται τώρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και την απομάκρυνση από την περιοχή αυτή που βρίσκεται στην τουρκική μεθόριο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών πολιτοφυλακών.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι η Άγκυρα χρειάζεται τη συγκατάθεση του Άσαντ προτού δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μέσα στη Συρία. «Το ζήτημα της παρουσίας στρατιωτών που θα ενεργούν υπό τις διαταγές μιας τρίτης χώρας στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, και κυρίως της Συρίας, θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Δαμασκό», δήλωσε η Ζαχάροβα. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γίνει εύκολα δεκτό από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι συζητήσει των τριών προέδρων θα επικεντρωθούν στον σχηματισμό μιας επιτροπής η οποία θα συντάξει ένα νέο Σύνταγμα για τη Συρία προκειμένου να υπάρξει στη χώρα πολιτική μετάβαση.