Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η Ρωσία απέρριψε κατηγορηματικά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ



Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, στο φόντο των κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου αξιωματικού Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο.

Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις για την υπόθεση Σκριπάλ, διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

«Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την κατηγορηματική απόρριψη των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις φερόμενες διαθέσιμες πληροφορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στην επονομαζόμενη υπόθεση Σκριπάλ», δήλωσε ο Λαβρόφ, συνομιλώντας με τον Πομπέο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε καμία πλευρά δεν διαθέτουν το παραμικρό στοιχείο για να αποδείξουν τις κατηγορίες. 

Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ, ότι αν προχωρήσουν σε απαγορεύσεις που αφορούν στις τραπεζικές δραστηριότητες ή στο νόμισμα, θα είναι σαν να κηρύσσουν στη Ρωσία, οικονομικό πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στο Σάλσμπερι της Αγγλίας σε βάρος του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, οι δύο ΥΠΕΞ, Λαβρόφ και Πομπέο, συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Συρία και κάποια άλλα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις 16 Ιουλίου, στο Ελσίνκι, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.