Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η FSB απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Mόσχα



Τρομοκρατική επιθέσεις στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αλλά και της προεκλογικής περιόδου ενόψει των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου του 2018 απέτρεψε η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον διοικητή της FSB και πρόεδρο της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, 78 τρομοκράτες και οι συνεργοί τους έχουν εξουδετερωθεί, ενώ περίπου 1.018 ένοπλοι συνελήφθησαν καθ' όλο το 2017 και κρατούνται από τις αρχές.

Όπως ανακοίνωσε η Τρίτη ο επικεφαλής του FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ οι τρομοκράτες (δεν προσδιόρισε την οργάνωση στην οποία ανήκουν) προέρχονταν από κράτη της Κεντρικής Ασίας. «Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν θύλακες τρομοκρατίας σε πολλές περιοχές της Ρωσίας» τόνισε ο Μπορτνίκοφ.

«Χθες (Δευτέρα), ως αποτέλεσμα μιας ειδικής επιχείρησης της FSB στην περιοχή της Μόσχας, εξαλείφθηκε η δράση μιας ομάδας ανθρώπων από την Κεντρική Ασία που σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας κατά τις διακοπές του νέου έτους και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» δήλωσε ο Μπορτνίκοφ στην Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FSB, η υπηρεσία κατάσχεσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και κατέστρεψε πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά που βρέθηκαν σε εργαστήριό τους για την κατασκευή οπλοστασίου.

«Τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου μας επέτρεψαν να αποτρέψουμε τη διείσδυση περισσότερων από 17.500 αλλοδαπών που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος της Ρωσίας» τόνισε.

Ο ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «περισσότεροι από 80 άνθρωποι που στρατολογήθηκαν από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό».