Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Επίθεση Τραμπ στο Βερολίνο: «Η Γερμανία είναι αιχμάλωτη των Ρώσων»



Σφοδρή φραστική επίθεση κατά της Γερμανίας με το «καλημέρα» της συνόδου του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας το Βερολίνο, ότι είναι «αιχμάλωτο των Ρώσων» λόγω της ενεργειακής του εξάρτησης από τη Μόσχα.

Διαλύοντας κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις του και τη στάση που θα τηρήσει σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ανάρμοστη» τη σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας στην πρώτη συνάντηση της συνόδου με τον ΓΓ της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Γερμανία πλουτίζει τη Ρωσία. Είναι όμηρος της Ρωσίας», κατήγγειλε. Kαι πρόσθεσε: «Η Γερμανία ελέγχεται εντελώς από τη Ρωσία. Πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργεια και εμείς πρέπει να πληρώνουμε για να την προστατεύσουμε από τη Ρωσία. Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι σωστό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία και ζητεί να μην προχωρήσει.

Οι χώρες της ΕΕ εισάγουν τα δύο τρίτα (66%) του φυσικού αερίου που χρειάζονται για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Το 2017 αυτό αντιστοιχούσε σε 360 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με κόστος 75 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής το μισό φυσικό αέριο που αγοράζει η ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, όμως οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να σπάσουν αυτή την εξάρτηση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια στρατηγική κατάκτησης των αγορών με το φυσικό τους αέριο. Το 2017 εξήγαγαν 17,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων το 2,2% προς την ΕΕ.

Η σύνοδος αναμένεται να εξελιχθεί σε μια από τις πλέον «δύσκολες» -αν όχι τη δυσκολότερη- στις σχεδόν επτά δεκαετίες ζωής που μετρά η Συμμαχία. Συνήθως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται εκ των προτέρων και επικυρώνονται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις συνόδους του ΝΑΤΟ, αλλά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στη σημερινή, όπως φάνηκε από τις πρώτες κουβέντες του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέταξε «μπηχτές» για Γερμανούς πολιτικούς (βλ. Γκέρχαρντ Σρέντερ), οι οποίοι, μετά την αποχώρησή τους από την πολιτική, εργάζονται σε ρωσικές εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, πράγμα επίσης «ανάρμοστο» κατά τη γνώμη του. Η Γερμανία, είπε, ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία.

Ο Τραμπ κατηγορεί τη Γερμανία ότι ενώ διαθέτει υπερβολικά υψηλό εμπορικό πλεόνασμα, οι αμυντικές της δαπάνες είναι πολύ χαμηλές (μόλις άνω του 1%) υποσκάπτοντας έτσι την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και δίνοντας κακό παράδειγμα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, την ώρα που οι ΗΠΑ δαπανούν το μεγαλύτερο ποσό στη Συμμαχία. «Πιστεύω ότι είναι άδικο», είπε. Η Γερμανία σκοπεύει να πιάσει το στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του μέχρι το 2030, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τον Αμερικανό πρόεδρο« Μπορούν να το κάνουν κι αύριο», υπογράμμισε.

«Εχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία» απαντά η Γερμανία

Αμεση ήταν η απάντηση της Γερμανίας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι «η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής» και πρόσθεσε:

«Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία».

«Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους» υπογράμμισε.