Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αποστολή στον πλανήτη Άρη ανακοίνωσε ο Πούτιν



Ξεκινά με μια αποστολή μη επανδρωμένου στον Άρη το 2019, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

«Σχεδιάζουμε μη επανδρωμένες και αργότερα επανδρωμένες αποστολές ως μέρος ενός σεληνιακού προγράμματος και για την εξερεύνηση του Άρη.

Η πλησιέστερη αποστολή είναι πολύ σύντομα, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε μια αποστολή στον Άρη το 2019», δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνέντευξη που παρουσιάστηκε σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του Αντρέι Κοντρασόφ. Πρόσθεσε ότι το σεληνιακό πρόγραμμα εξερεύνησης θα στοχεύει στις πολικές περιοχές της σελήνης.

«Οι ειδικοί μας θα προσπαθήσουν να προσγειωθούν κοντά στους πόλους γιατί υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύομε πως μπορεί να υπάρχει νερό εκεί. Υπάρχει έρευνα που πρέπει να γίνει εκεί και μετά από αυτό μπορεί να ξεκινήσει η έρευνα άλλων πλανητών», δήλωσε ο Πούτιν.
Τα σχέδια για το σεληνιακό πρόγραμμα της Ρωσίας περιλαμβάνουν δοκιμή προσγείωσης στο νότιο πόλο της σελήνης, που έχει προγραμματιστεί για το 2019, δοκιμή τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα μόνιμο σεληνιακό φυτώριο το 2023 και αποστολή ανάκτησης εδάφους το 2025. Μια μόνιμη βάση στο φεγγάρι μπορεί να δημιουργηθεί τη δεκαετία του 2040 ή τη δεκαετία του 2050.

Η Ρωσία δεν επιχείρησε καμία αποστολή στον Άρη μετά την αποτυχημένη εκτόξευση του Phobos-Grunt το 2011, αλλά συνεργάστηκε με άλλα έθνη. Η αποστολή επιβατών Schiaparelli EDM του 2016 ήταν μέρος ενός κοινού προγράμματος από τη Ρωσική Roscosmos και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.