Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ζωγραφιές εκπληκτικής ομορφιάς και ανεξήγητα σύμβολα 15.000 ετών σε μια σπηλιά στην Ισπανία..EIKONEΣ



Εκπληκτικές εικόνες που περιλαμβάνουν απεικονίσεις αλόγων, ελαφιών και ταύρων, καθώς και μυστήρια αφηρημένα σύμβολα αποκάλυψαν οι σπηλαιολόγοι στη Βόρεια Ισπανία, σε ένα σύμπλεγμα εκατοντάδων βράχων. Σε αντίθεση με τους διάσημες προϊστορικές σπηλαιογραφίες της Altamira, επίσης στη βόρεια Ισπανία, στην πρόσφατα ανακαλυφθείσα σπηλιά στην Καταλονία τα προϊστορικά έργα τέχνης είναι σκαλισμένα απευθείας στη μαλακή επιφάνεια του βράχου.

 Οι ανακαλύψεις των σπηλαιολόγων μόλις έγιναν γνωστές, ενώ το Καταλανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιο-οικολογίας και Κοινωνικής Εξέλιξης χαρακτήρισε τα ευρήματα «εξαιρετικά» και συνέκρινε το σπήλαιο με ένα «ιερό». Τα έργα που είναι χαραγμένα στους βράχους έχουν καταγραφεί και μελετώνται με τεχνολογία 3D και δείχνει να έχουν γίνει σε ένα στρώμα μαλακής άμμου που εναποτίθεται στην επιφάνεια της σπηλιάς, σε μια περιοχή δυσπρόσιτη. Τα έργα τέχνης είναι εξαιρετικά εύθραυστα και μπορούν να υποστούν βλάβη αν τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι, ενώ βάσει πολλών στοιχείων, φαίνεται ότι έχουν καταστραφεί στο παρελθόν από επισκέπτες που δεν μπορούσαν να συλλάβουν το σχήμα που έβλεπαν.

Το σπήλαιο δεν είναι από αυτά που θεωρούνται «ιδανικά» για να βρεθούν τοιχογραφίες εξαιτίας των ακανόνιστων τοίχων του και ποτέ νωρίτερα δεν είχαν ανακαλυφθεί τα παλαιολιθικά χαρακτικά. Τα παλαιότερα σχέδια που έχουν βρεθεί μέσα σε σπηλιές χρονολογούνται από την περίοδο της παλαιολιθικής εποχής και τα πιο διάσημα ευρήματα είναι αυτά των σπηλαίων της Αλταμίρα. Το σπήλαιο που ανακάλυψαν οι σύγχρονοι ερευνητές, περίπου εξήντα μίλια μακριά από τη Βαρκελώνη, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1853 και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.