Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ζεστό χειροκρότημα (δικαίως) για το έργο της Μαρθίλιας Σβάρνα "Το σημείο τομής"



Ενα πολύ διαφορετικό -προς το καλύτερο σαφώς- θεατρικό έργο με τίτλο "το Σημείο Τομής" παίζεται από την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο θέατρο Αλτέρα Παρς στον Κεραμεικό, όπου το χειροκρότημα του κόσμου είναι συνεχές και θερμό!

Πρόκειται για μία παράσταση της Μαρθίλιας Σβάρνα, όπου ενθουσίασε το νεανικό κοινό καθώς έβλεπε ένα γρήγορο, μοντέρνο, διαδραστικό έργο με διαχρονικά μηνύματα να μιλάει στην ψυχή τους αφού μέσα από τους πρωταγωνιστές έβλεπαν τα κομμάτια της καθημερινότητάς τους και των ρομαντικών ανησυχιών τους.

Παράλληλα οι μεγαλύτερες ηλικίες, βίωναν τη συναισθηματική φόρτιση που η συγγραφέας και η ηθοποιός Μαρθίλια Σβάρνα, φρόντισε να δημιουργήσει, προτάσσοντας κυρίως μηνύματα όπως η μοναξιά, η έλλειψη, το βάρος των προσδοκιών του κόσμου, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τον αμετανόητο ρομαντισμό.

Η νεαρή Ελληνίδα γράφοντας το θεατρικό της έργο στα αγγλικά για το αμερικάνικο κοινό, έγραψε ελεύθερα για τα συναισθήματά της, τα οποία πέρασε περίτεχνα μέσα από το ρόλο της Κάρολ (Μαρθίλια Σβάρνα) που μετανάστευσε στην Αμερική και ως ζωγράφος μαζί με το ταίρι της Μπράιαν (Λάμπρο Κωνσταντέα) ζούσαν σε ένα υπόγειο ατελιέ της Νέας Υόρκης.

Οι δύο νέοι προσπαθούσαν να αλλάξουν τον κόσμο με τα έργα τους αλλά η ματαιοδοξία του ενός, διέλυσε τον μικρόκοσμό τους, μετατρέποντας τον ένα απο τους δύο σε θύμα της ίδιας του της τέχνης.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα με την σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Σίμωνα γνωστού για την παρεμβατική του διάθεση, η οποία στο συγκεκριμμένο έργο πρόσθεσε στοιχεία που αποτέλεσαν πρόταση για το ελληνικό κοινό αλλά κυρίως δημιούργησαν ελεύθερο πεδίο για τους θεατές να φανταστούν, να εξερευνήσουν και να συμμετέχουν στην κατάθεση ψυχής που έκανε στο κείμενο η συγγραφέας.

Η ταχύτητα των ηθοποιών στη σκηνή, η γρήγορη εναλλαγή συναισθημάτων, χρόνου, τόπου και μουσικής δεν άφησε το κοινό δευτερόλεπτο να πάρει την προσοχή του από τη σκηνή.

Οι ηθοποιοί μάλιστα κατά τη διάρκεια του έργου επέδειξαν και τις χορευτικές τους ικανότητες αλλά και την απόλυτη έκφραση της ψυχικής τους διάθεσης μέσω της κίνησης του σώματος που μαρτυρούσε την ανάγκη να δείξουν όσα δε μπορούσαν να πουν ο ένας στον άλλον.

Ο Λάμπρος Κωνσταντέας απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος υπηρέτησε απόλυτα τον ρόλο του Μπράιαν και η Μαρθίλια Σβάρνα απόφοιτος της Lee Strasberg theater and film institute της Αμερικής, εκπροσώπησαν στη σκηνή του Αλτέρα Παρς τις δύο διάσημες σχολές, ξεδιπλώνοντας ο καθένας χωριστά το δικό του ταλέντο.

Το θεατρικό έργο της 23χρονης Μαρθίλιας Σβάρνα είναι όντως μια διαφορετική πρόταση για την Αθηναϊκή σκηνή.