Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Το «Τρίτο Στεφάνι»: Το αριστούργημα του Κώστα Ταχτσή στο θέατρο Παλλάς..



Το αριστούργημα του Κώστα Ταχτσή «Το Τρίτο Στεφάνι» αναβιώνει στο θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με το κοινό να απολαμβάνει στους εμβληματικούς ρόλους της Εκάβης και της Νίνας τη Μαρία Καβογιάννη και τη Μαρία Κίτσου.

Ένας εικοσαμελής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών μπαίνει στη δίνη της νέας, πρωτότυπης μουσικής του Μίνου Μάτσα, μεταφέροντας στη σκηνή τους ήχους και τις εικόνες μιας ολόκληρης εποχής.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών η οποία θα παρουσιαστεί σε νέα διασκευή, αναδεικνύοντας την ποίηση και τις αφηγηματικές αρετές του μυθιστορήματος, με απόλυτο σεβασμό στον συγγραφέα και την πρόθεσή του να παρουσιάσει μια ιστορία που ανοίγει και κλείνει σαν ένας κύκλος, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.

Μια κατάθεση μνήμης όπου, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων, αναδεικνύεται ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με ένα ύφος που, αν και δεν έχει σκοπό να διδάξει, αποτυπώνει με ένα σπάνιο χιούμορ όλα αυτά για τα οποία αξίζει κανείς να παλεύει σε αυτήν τη ζωή.

Ένα μυθιστόρημα που αποτέλεσε σταθμό για τον Κώστα Τσαχτσή και που αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινού κοινού, διαχρονικά.

Μάλιστα, στο παρελθόν έγινε σήριαλ από τον Γιάννη Δαλιανίδη κερδίζοντας το τηλεοπτικό κοινό, ενώ αποτέλεσε υλικό και για πολλές επιτυχημένες παραστάσεις σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Παπαγεωργίου.

Τι είναι, όμως αυτό που μαγνητίζει τον θεατή στο «Τρίτο Στεφάνι»; Τι το καθιστά διαχρονικό και πάντα επίκαιρο; Είναι η ανελέητη κατάφαση στη ζωή. Αυτός ο ρεαλισμός που αντιστέκεται και μένει ανεπηρέαστος σε κάθε μορφή ηθογράφησης. Είναι τα ίδια τα πρόσωπα αυτού του δράματος. Χαρακτήρες ατσάλινοι, άνθρωποι μιας άλλης εποχής που πονούν, υποφέρουν, κλαίνε γοερά, γονατίζουν, ματώνουν αλλά ποτέ δεν σταματούν να ελπίζουν, δεν χάνουν την πίστη τους στη ζωή και σε αυτό που επιφυλάσσει το κάθε αύριο. Στέκονται με θάρρος σε κάθε δυσκολία, γελούν δυνατά, δείχνοντας τον δρόμο.

Μέσα από την ιστορία δύο γυναικών, οι οποίες κινούν τα νήματα της μοίρας των αρσενικών, αναδύεται ένας πίνακας της μεταπολεμικής κοινωνίας με φλας μπακ στην εποχή των Βαλκανικών, της Μικρασίας, με άμεσες αναφορές στην εποχή του Μεταξά, την Κατοχή και με έμφαση στο εμφυλιακό και μετεμφυλιακό τοπίο.

Η Εκάβη και η Νίνα αγαπιούνται, ψυχραίνονται, μιλούν ασταμάτητα και σιωπούν μονάχα μπροστά σε αυτό που τς υπερβαίνει, κουβαλώντας πάντα το όμορφο και παράξενο φορτίο της πατρίδας που τις γέννησε, όπως το «μυθολόγησε» ο Ελύτης: «Όμορφη και παράξενη πατρίδα / Ωσάν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα / Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά / Στήνει στη γη καράβι κήπο στα νερά / Κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται / Μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται […]»

Ένα γνήσια ρωμαίικο ψηφιδωτό συναισθημάτων, με πλούσια την ελληνικότητα. Το κοινό θα εκτιμήσει τις περιπέτειες της Εκάβης και της Νίνας, αλλά και τη συλλογική περιπέτεια του ρωμαίικου, που προβάλλεται στο βάθος, καθώς «Το Τρίτο Στεφάνι» θα του αποκαλύψει από πού ξεκίνησαν οι Εκάβες και οι Νίνες, δείχνοντάς του ποια είναι η ζωή μας σήμερα και γιατί είναι αυτή και όχι άλλη...

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Διασκευή: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Μανουσάκης
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Claire Bracewell
Κίνηση: Κική Μπάκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Ματθαίου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Παραγωγή: Θεατρικές Σκηνές

ΔΙΑΝΟΜΗ
Κώστας Ανταλόπουλος, Ειρήνη Βαλατσού, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Δανάη Επιθυμιάδη, Μαρία Καβογιάννη, Δημήτρης Καραβιώτης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κίτσου, Τάσος Λέκκας, Ορνέλα Λούτη, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Μανδρινός, Στάθης Μαντζώρος, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιώργος Νούσης, Ελευθερία Παγκάλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ελίζα Σκολίδη, Μενέλαος Χαζαράκης, Γιώργος Ψυχογυιός

INFO

Από 10.10.20

Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Τετάρτη και Κυριακή: 19.00 | Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00