Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«The Thread»: Ένας διάλογος του παρελθόντος με το παρόν δωρεάν στο διαδίκτυο



Η διεθνής παραγωγή «The Thread»,  η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο (YouTube), έως και σήμερα, Παρασκευή 24 Απριλίου.

Πρόκειται για μια παραγωγή με κορυφαίους συντελεστές -τη μουσική υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, τη χορογραφία ο Ράσσελ Μάλιφαντ, τα κοστούμια η Μαίρη Κατράντζου, τον φωτισμό ο Μάικλ Χαλς, ενώ η σύλληψη της ιδέας ανήκει στη Γεωργία Ηλιοπούλου. 

 


THOMAS DASKALAKIS
 

Δύο «αταίριαστοι» δρόμοι επί σκηνής

 

Η παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία, οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα φανερώνουν τη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητά τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.


 
 

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει έντονη τη γνωστή μουσική γραφή του διεθνούς συνθέτη, ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.), πότε διαχωρίζοντας και πότε ενώνοντας τους δύο αυτούς κόσμους.   Ο Ράσσελ Μάλιφαντ με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος, δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία.


 
 

Μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγευτική παράσταση, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια την αρχική «χορογραφία». 

Ο «χορογράφος του φωτός» Μάικλ Χαλς, που το ελληνικό κοινό τον ξέρει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Μάλιφαντ όσο και τον Άκραμ Καν ή τον Ρομπέρ Λεπάζ, δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής και η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης, εμπνευσμένη από τα μινωικά αγγεία.

 


 
 

Η δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού

 

Η σύλληψη της ιδέας του «The Thread» γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 από τη Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια της πολιτιστικής εταιρείας Λάβρυς από το 1991, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει μια τολμηρή ιδέα: να δημιουργήσει μια πολυδάπανη πρωτογενή παραγωγή χορού, με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών. Μια παράσταση που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό, τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. 

Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread» από τον μίτο της Αριάδνης, το νήμα που ενώνει, οδηγεί και μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχθούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.