Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τέσσερα Όσκαρ κέρδισε η ταινία «Παράσιτα»



Την κορυφή άγγιξε η ταινία "Παράσιτα"

Επιμέλεια: Κατερίνα Φραγκουλάκη

Την κορυφή άγγιξε η ταινία "Παράσιτα", που τη φετινή σεζόν συζητήθηκε όσο καμία άλλη.
Τα "Παράσιτα" κέρδισαν τέσσερα Όσκαρ--καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Η είδηση συγκίνησε ιδιαίτερα τη νοτιοκορεάτικη κοινωνία, αποδεικνύοντας και καταρρίπτοντας συγχρόνως την απόψη πολλών ιθυνόντων από το χώρο του κινηματογράφου αλλά και της κριτικής πως η Ακαδημία και τα μέλη της, θα γύριζαν την πλάτη σε μια υποτιτλισμένη ασιατική ταινία, με θέμα, που ουκ ολίγοι, πριν τη βράβευση της, το είχαν χαρακτηρίσει ως συνηθισμένο και χωρίς καμία ιδιαίτερη φαντασία....
Η ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο με θέμα το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους στην πατρίδα του έγινε η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία που απέσπασε την ύψιστη διάκριση του Χόλιγουντ, θέτοντας τον σκηνοθέτη σε υψηλό βάθρο. Τοποθετώντας πλέον, το ονομά του ανάμεσα σε εκείνα που βραβεύτηκαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία.
Η βράβευση της ταινίας αυτής, αποδεικνύει εμπράκτως σε όλους, πως η τέχνη του κινηματογράφου αλλάζει σελίδα. Αναζητώντας ταινίες που ξεδιπλώνουν αλήθειες και μια πραγματικότητα που για χρόνια, τα σενάρια έμπαιναν στα μπαούλα, και έμοιαζαν με «επτασφράγιστο» μυστικό.

Λίγα λόγια

Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος της οικογενείας βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων κι ελπίζει επιτέλους σε σταθερό εισόδημα. Κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης του της οικογένειας, πηγαίνει για συνέντευξη στο σπίτι των Παρκ- ιδιοκτητών μια διεθνούς εταιρίας πληροφορικής, για να συναντήσει την κυρία του σπιτιού. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκινάει ένας χείμαρρος ατυχών συμβάντων.
Ένα απολαυστικό μείγμα μαύρης κωμωδίας, κοινωνικού σχολιασμού, σάτιρας κι αγωνίας, τα «Παράσιτα» είναι μια ταινία που αρνείται να κατηγοροποιηθεί σε κάποιο είδος ή ακόμα να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη.