Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τενεσί Ουίλιαμς- Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας



Ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Ουίλιαμς (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τόμας Λάνιερ Γουίλιαμς) είναι ένας από τους σπουδαιότερους δραματουργούς του 20ου αιώνα.
Ο Τενεσί Γουίλιαμς γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1911 στο Κολάμπους της πολιτείας Μιζούρι.
Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο ξεκίνησε σπουδές δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, τις οποίες διέκοψε γιατί τις θεωρούσε βαρετές και το 1936 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. Κατά την διάρκεια των σπουδών του άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και συνέχισε να γράφει ακόμη και όταν, κατά την οικονομική κρίση, είχε προσληφθεί σ’ ένα εργοστάσιο υποδηματοποιίας του Σεντ Λούις. Μικροί θίασοι παρουσίασαν μερικά από τα έργα του και τον ενθάρρυναν να σπουδάσει δραματουργία στο Πανεπιστήμιο τής Άιοβα, από όπου αποφοίτησε το 1938.

Η πρώτη του τιμητική διάκριση ήταν το βραβείο που απέσπασε το 1939 με μια σειρά μονόπρακτα που είχαν τον τίτλο «American Blues». Παρά το βραβείο, ο Γουίλιαμς συνέχισε να εργάζεται σε διάφορες δουλειές, από ταξιθέτης θεάτρου μέχρι σεναριογράφος του Χόλιγουντ, ώσπου ήρθε η επιτυχία με το θεατρικό «Ο Γυάλινος Κόσμος» («The Glass Menagerie», 1944).
Η επόμενη μεγάλη επιτυχία του Γουίλιαμς ήρθε τρία χρόνια αργότερα με το έργο «Λεωφορείο ο Πόθος» («A Streetcar Named Desire», 1947), που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ.
Οι θεατρικές επιτυχίες του Γουίλιαμς συνεχίστηκα με τα έργα « Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» , «Γλυκό Πουλί της Νιότης» .

Ο Γουίλιαμς έγραψε επίσης δύο μυθιστορήματα, τη «Ρωμαϊκή Άνοιξη της κυρίας Στόουν» («The Roman Spring of Mrs Stone», 1950) και το «Moise and the World of Reason» (1975), καθώς και δοκίμια, ποιήματα, σενάρια, διηγήματα και μια «Αυτοβιογραφία» («Memoirs», 1975).
Ο Τενεσί Γουίλιαμς άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης στις 25 Φεβρουαρίου 1983.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr