Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ταινία για την τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, δια χειρός Κλιντ Ίστγουντ



Την ιστορία του Ρίτσαρντ Τζούελ, του φρουρού που -στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, το 1996-  ανακάλυψε την βόμβα κι αρχικά υμνήθηκε ως ήρωας, για να κατηγορηθεί αμέσως μετά ως ύποπτος, θα γυρίσει σε ταινία ο Κλιντ Ίστγουντ, με πρωταγωνιστή τον Τζόνα Χιλ και παραγωγό τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.


 
 

Ακόμα τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ήδη, όμως, η είδηση κάνει τον γύρο των περιοδικών της κινηματογραφικής αγοράς. Ο Κλιντ Ίστγουντ ακούγεται ότι θα αναλάβει το πρότζεκτ της Fox/Disney «The Ballad of Richard Jewell», μία ταινία για τον σεκιουριτά που έζησε τη δόξα του ήρωα και, αμέσως μετά, τον εφιάλτη της κατηγορίας ως βασικού υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, το 1996.


 
 

Ο Ρίτσαρντ Αλενσγουορθ Τζούελ ήταν αστυνομικός και φρουρός σεκιούριτι. Στη βάρδιά του ως σεκιούριτι για το κτήριο της AT&T, ανακάλυψε στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα το σάκο με τις 3 βόμβες και κινητοποίησε τις αρχές, βοηθώντας τους να εκκενώσουν τον χώρο πριν εκραγεί ο μηχανισμός -αποτρέποντας να θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.


 
 

Αρχικά, υμνήθηκε ως ήρωας, αλλά πολύ γρήγορα θεωρήθηκε ύποπτος -κάτι που αποτέλεσε σκάνδαλο με εκτενή τηλεοπτικά και ειδησιογραφικά ρεπορτάζ με εντελώς αβάσιμες πληροφορίες και χωρίς αποδείξεις, που τον καταδίκασαν στο «λαϊκό δικαστήριο των media». 


 
 

Αργότερα, αθωώθηκε πλήρως για όλες τις κατηγορίες, αλλά αυτό πέρασε στα ψιλά γράμματα. Ο Τζούελ πέθανε στα 44 του χρόνια από καρδιά. Η περίπτωσή του αποτελεί παράδειγμα της δυσφήμισης σε πολίτη από αβάσιμη σκανδαλοθηρία.

 


 
 

Ο Έζρα Έντελμαν –ο βραβευμένος με Όσκαρ ντοκιμαντερίστας για το «O.J.: Made in America»- είχε αρχικά δεχθεί να σκηνοθετήσει το πρότζεκτ με πρωταγωνιστή τον Τζόνα Χιλ. Πιθανολογείται ότι ο Χιλ παραμένει στο πρότζεκτ με τον Κλιντ Ίστγουντ σκηνοθέτη. Η εταιρεία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι, επίσης, συνδεδεμένη με την ταινία, με τον ίδιο και τη συνέταιρό του Τζένιφερ Ντέιβινσον Κίλοραν ως παραγωγούς.