Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συμπληγάδες γενεθλίων: Το πρώτο βιβλίο του ηθοποιού Δημήτρη Καταλειφού



Εξήντα πέντε σύντοµα κείµενα ποιητικής πρόζας, που έγραψε ο Δηµήτρης Καταλειφός -τα περισσότερα µέσα στον εγκλεισµό λόγω της πανδηµίας- από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαΐου 2020 συνθέτουν το πρώτο βιβλίο του γνωστού ηθοποιού, που έχει τίτλο "Συμπληγάδες γενεθλίων" και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

Έτρεχα να αγοράσω το τετράδιο. Πίσω στο σπίτι η µαµά καβούρδιζε τον χαλβά. Το γλυκό που ακόµα αγαπώ. Όταν θα γύριζα, θα ήταν όλοι εκεί. Ο µπαµπάς, η µαµά, τ’ αδέλφια, η Μαριώ. Τα είχα όλα. Τους είχα όλους. Έτρεχα να αγοράσω το τετράδιο ξέροντας τι θα πει ευτυχία.

ΓΕΝΕΘΛΙ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ
Ο Δηµήτρης Καταλειφός γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και µεγάλωσε στη Νέα Σµύρνη. Ο πατέρας του ήταν από τη Σέριφο και η µητέρα του από τη Σµύρνη. Αποφοίτησε από τη δραµατική σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1975. Από τότε εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, στον κινηµατογράφο και σποραδικά στην τηλεόραση· έχει επίσης σκηνοθετήσει µερικές παραστάσεις. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 υπήρξε ιδρυτικό µέλος της Εταιρείας θεάτρου «Η Σκηνή» και του Θεατρικού οργανισµού «Μορφές» αντίστοιχα. Έχει τιµηθεί µε το βραβείο Αιµίλιος Βεάκης (2002-2004) για τις ερµηνείες του στο θεατρικό έργο Ξεριζωµός του Φρίελ και στα µονόπρακτα Αυτός και το παντελόνι του του Ιάκωβου Καµπανέλλη, Κύκνειο άσµα του Τσέχοφ και Η τελευταία µαγνητοταινία του Κραπ του Μπέκετ· µε το βραβείο κοινού του περιοδικού Αθηνόραµα, επίσης για τον Ξεριζωµό (2003), τους Βρικόλακες του Ίψεν (2005) και τον Επι­στάτη του Πίντερ (2011). Το 1987 του απονεµήθηκε το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερµηνεία του στην ταινία Θεόφιλος του Λάκη Παπαστάθη. Από την εφηµερίδα Έθνος τιµήθηκε το 2008 µε το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερµηνεία του στην τηλεοπτική σειρά Το Δέκα της Πηγής Δηµητρακοπούλου. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραµατική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο θεατρικό τµήµα του Πανεπιστηµίου Πατρών και του ΑΠΘ κ.α. Από το 1993 έως το 2000 ήταν συνδηµιουργός της δραµατικής σχολής του «Εµπρός». Οι Συµπληγάδες γενεθλίων είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη