Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«The Splash»: 30 εκατ. δολάρια για το εμβληματικό έργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ



Ένας από τους διασημότερους πίνακες του Βρετανού καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ο πίνακας «The Splash»,  πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's έναντι 27 και πλέον εκατ. ευρώ -σχεδόν 30 εκατ. δολάρια.    


 
 

Η τιμή πώλησής του  εκτιμάτο μεταξύ 20 - 30 εκατ. λιρών, και πωλήθηκε σε άγνωστο πλειοδότη στην τιμή των 23.1 εκατομμυρίων λιρών - την τρίτη υψηλότερη τιμή που έχει πιάσει ένας Χόκνεϊ σε δημοπρασία.   Το έργο, στο μινιμαλιστικό ύφος του Χόκνεϊ, αποτυπώνει τη στιγμή που ένας κολυμβητής βουτά στο τιρκουάζ νερό μίας πισίνας στο Λος Άντζελες, ταράσσοντας την ακινησία της επιφάνειας.


 
 

Ο πρωταγωνιστής του πίνακα είναι παρών, καίτοι απών, εξαφανισμένος από την κίνηση του νερού. Το έργο είναι ένα κλασικό δείγμα του ενδιαφέροντος του Χόκνεϊ για το βάθος, την υφή και την εμφάνιση του νερού.   Θεωρείται μια από τις πιο ξεχωριστές εικόνες της ποπ αρτ του 20ού αιώνα και μαζί με τα έργα «A Little Splash» και «A Bigger Splash» συμπληρώνει την τριάδα τού Χόκνεϊ με τις πισίνες. Σειρά που ο ίδιος εμπνεύστηκε ενόσω ζούσε στο Λος Άντζελες, λίγο μετά την αποφοίτησή του.  


 
 

«Όταν φωτογραφίζεις ένα “σπλας”, παγώνεις τη στιγμή και γίνεται κάτι άλλο», είχε πει ο Χόκνεϊ. «Διαπιστώνω πως ένα “σπλας” δεν μπορεί να ιδωθεί ποτέ με αυτόν τον τρόπο στην πραγματική ζωή, εξαφανίζεται γρήγορα» είχε αναφέρει, προσθέτοντας πως ζωγράφισε τη στιγμή με έναν πολύ αργό τρόπο.  

 

Το ενδιαφέρον μεταξύ των συλλεκτών για επένδυση στην τέχνη, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των έργων.   Το 2018, ο πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with Two Figures) πωλήθηκε για 90,3 εκατ. δολάρια, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πιο ακριβοπληρωμένου πίνακα εν ζωή καλλιτέχνη και εκείνο που κατείχε μέχρι τότε ο Τζεφ Κουνς, με το «Balloon Dog».