Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σπίτια μεγάλων συγγραφέων που έγιναν μουσεία



Σπίτια στα οποία έζησαν, εμπνεύστηκαν, έγραψαν μεγάλοι κλασικοί συγγραφείς ανά τον κόσμο που αξίζουν να τα δούμε για την ομορφιά τους και για την πλούσια ιστορία τους.

Άντον Τσέχοφ

Perierga.gr - Σπίτια μεγάλων συγγραφέων που έγιναν μουσεία

Χτίστηκε το 1898 στη Γιάλτα, πόλη της Κριμαίας στη Ρωσία. Ο Τσέχοφ εγκαταστάθηκε εκεί μετά τον θάνατο του πατέρα του. Περιποιήθηκε το χώρο, έφτιαξε τον κήπο, φυτεύοντας πολλά φρούτα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και αφού ο Τσέχοφ έφυγε από τη ζωή, το σπίτι φρόντιζε η αδερφή του, που κατάφερε να μην πειραχτεί τίποτα από μέσα. Έπαθε ζημιές, αλλά από εναέρια επιδρομή. Αναστηλώθηκε το 2010 και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Έχει ειπωθεί για το σπίτι αυτό από τον Ρώσο συγγραφέα Aleksandr Kurpin το παρακάτω πολύ όμορφο “Ήταν, ίσως το πιο αυθεντικό σπίτι στη Γιάλτα. Ένα λευκό, αγνό, ζεστό και ασύμμετρα όμορφο..”

Μαρκ Τουαίην

Perierga.gr - Σπίτια μεγάλων συγγραφέων που έγιναν μουσεία

Ο Τουαίην με την οικογένειά του μετακόμισε στο σπίτι αυτό το 1874 και έζησαν εκεί όμορφες στιγμές. Βρίσκεται στο Χάρτφορντ, την πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας Κονέκτικατ. Ο συγγραφέας έγραψε αρκετά του έργα στο σπίτι αυτό και είχε αφιερώσει χρόνο για τη διακόσμησή του. Υπήρχε χώρος μπιλιάρδου, ξεχωριστός χώρος για τα παιδιά του, που χωριζόταν σε χώρο παιχνιδιού και χώρο σχολείου. Ιδιαίτερος χώρος για τη μελέτη του και τη συγγραφή του μαζί με την βιβλιοθήκη του.

Η σύζυγος του έκανε συχνά δεξιώσεις και το σπίτι ήταν ανοιχτό συχνά σε άλλους εξέχοντες συγγραφείς. Σήμερα, πολλά περίεργα γράφονται για το σπίτι αυτό, όπως ότι είναι στοιχειωμένο και οι περισσότερες επισκέψεις εκεί γίνονται από ανθρώπους που τους αρέσει το μυστήριο..!

Βίκτορ Ουγκώ

Perierga.gr - Σπίτια μεγάλων συγγραφέων που έγιναν μουσεία

Ο συγγραφέας έζησε με τη σύζυγό του σε αυτό το σπίτι από το 1832 έως το 1848, όπου κι έφυγε από τη ζωή. Είχαν νοικιάσει 280 τετραγωνικά του δεύτερου ορόφου. Βρίσκεται στο Παρίσι και από το 2013 λειτουργεί ως ένα από τα μουσεία του Παρισιού, μετά από μεγάλη δωρεά του συγγραφέα Paul Meurice. Το μουσείο αποτελείται από έναν προθάλαμο, που οδηγεί στο σαλόνι που ήταν διακοσμημένο με κινέζικο στυλ κι έπειτα στην κρεβατοκάμαρα με στυλ μεσαιωνικό.

Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Perierga.gr - Σπίτια μεγάλων συγγραφέων που έγιναν μουσεία

Το σπίτι βρίσκεται στην Αγγλία, (Henley Street, Stratford-upon-Avon, Warwickshire) εκεί λέγεται ότι ο Σαίξπηρ γεννήθηκε κι έζησε μέχρι που γεννήθηκε το πρώτο του παιδί και μετακινήθηκε στο Στράτφορντ. Το σπίτι ήταν χωρισμένο στα δύο, όπου το ένα ήταν το εργαστήριο του πατέρα του συγγραφέα, ο οποίος έφτιαχνε γάντια και ήταν έμπορος μαλλιού.

Άνοιξε τις πόρτες του ως μουσείο το 1964 και μέχρι σήμερα θεωρείται ως ¨Η Μέκκα για τους λάτρεις της λογοτεχνίας”

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Perierga.gr - Σπίτια μεγάλων συγγραφέων που έγιναν μουσεία

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την όμορφή μας Σκιάθο, όπου γεννήθηκε ο Παπαδιαμάντης. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε έχει γκρεμιστεί και αυτό πρόκειται για το σπίτι που έχτισε ο πατέρας το 1860. Εκεί επίσης, άφησε ο συγγραφέας την τελευταία του πνοή.

πηγή: artigo.gr