Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα- Mυστικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου



Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα-Σαββατοκύριακο, γίνεται αναφορά  σε  μυστικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις τους τελευταίους δεκατρείς μήνες ανάμεσα στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι παρασκηνιακές συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2021.

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας είχε «διερευνητικές συνομιλίες» με τον έλληνα πρωθυπουργό για την τύχη των ελληνικών γλυπτών στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη.Έκτοτε συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Έλληνα υπουργό Επικρατείας.Αυτή την εβδομάδα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στο Λονδίνο, συναντήθηκε ξανά με τον κ. Oσμπορν, αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο Μπέρκλεϊ στο Λονδίνο.

“Μια συμφωνία έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, αλλά ένα κρίσιμο 10% είναι σε εκκρεμότητα.

Είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί, αλλά δεν είναι αδύνατο. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος” ανέφερε πηγή στην ανωτέρω εφημερίδα.

Τον Ιούνιο, ο προεδρος του βρετανικού μουσείου δηλωσε στο LBC «υπάρχει μια συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εάν τόσο η Βρετανία όσο και η Ελλάδα «το προσεγγίσουν αυτό χωρίς φόρτο προϋποθέσεων, χωρίς φορτίο κόκκινων γραμμών, όμως εντός του νόμου καθώς δεν σχεδιάζουμε τη διάλυση των συλλόγων μας καθώς αφηγούνται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Μουσείο Horniman and Gardens του Λονδίνου υπέγραψε τον επαναπατρισμό 72 αντικειμένων της συλλογής του – τα λεγόμενα Benin Bronzes – στη Νιγηρία.

Τα έργα τέχνης λεηλατήθηκαν από την πόλη του Μπενίν, στη σημερινή Νιγηρία, από βρετανικά στρατεύματα το 1897.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr