Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σημαντικές συνεργασίες, από το Μουσείο Ολοκαυτώματος ως το 2021 μεταξύ ΗΠΑ- Ελλάδας



Στενή συνεργασία σε πολλά διαφορετικά πεδία θα υπάρξει μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας όπως συμφώνησαν σε πολύωρη συνάντησή τους η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε την υπουργό για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, στην Ελλάδα, 5-7 Οκτωβρίου 2019, χαρακτηρίζοντας ως στρατηγικό τον διάλογο μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας. Θα συνοδεύεται από την κ. Marie Royce, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, η οποία επιθυμεί να επισκεφθεί το ΥΠΠΟΑ και να συναντηθεί με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη. Η συνάντηση ορίστηκε για τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

Διασύνδεση των Μουσείων Ολοκαυτώματος Ουάσιγκτον-Θεσσαλονίκης
Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι επιθυμεί να ενισχυθεί η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με το Μουσείο Γκετί, σημειώνοντας ότι το Μουσείο τα τελευταία χρόνια έχει αναδιοργανώσει πλήρως την έκθεσή του κάνοντας την πιο αφηγηματική. Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Γκετί και στο Υπουργείο Πολιτισμού υφίσταται από το 2011 και τόνισε ότι θα ήταν ευκταία η ενίσχυση κοινών δράσεων σε θέματα που αφορούν σε αρχαιολογικές εκθέσεις και στη συντήρηση αρχαιοτήτων.

Ο κ. Pyatt, είπε ότι επιχειρείται η διασύνδεση και συνεργασία του Holocaust Memorial Museum της Ουάσιγκτον και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης με πιθανή σύμπραξη και άλλων αντίστοιχων μουσείων, όπως του Βερολίνου. Ωστόσο αποδίδεται στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερη σημασία λόγω της ιστορίας της πόλης και της εβραϊκής κοινότητας. Η υπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη ότι ήδη συνομιλεί με τους υπευθύνους στην Θεσσαλονίκη για το Μουσείο, αλλά και για πιθανή συνεργασία στην αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαίων συναγωγών στον ελλαδικό χώρο.

 

Ο κ. Pyatt έθεσε και το θέμα της έρευνας του ναυαγίου του πλοίου “Αθηνά”, του 1946, κοντά στην Αστυπάλαια που μετέφερε 785 Εβραίους που κατευθύνονταν στην Παλαιστίνη. Ζήτησε τη βοήθεια και συνεργασία του ΥΠΠΟΑ στην έκδοση άδειας πραγματοποίησης καταδυτικών ερευνών στο ναυάγιο. Η υπουργός είπε ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα εξετάσουν το θέμα με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Συνεργασία ΗΠΑ Ελλάδας για τον εορτασμό του 2021
Σε σχέση με τους εορτασμούς του 2021, η υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του ΥΠΠΟΑ, ώστε να υπάρχει ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ με αντικείμενο όχι μόνον τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο Αμερικανός πρέσβης συμφώνησε ότι οι εορτασμοί του 2021 αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας στην Αμερική, αλλά και διεθνώς, για την επίτευξη ενός rebranding της χώρας, που θα αναδεικνύει την ανάκαμψή της. Η Αμερικανική Επανάσταση και η δημιουργία του νέου κράτους εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα και τις αξίες της δημοκρατίας, γι’ αυτό και οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Ελληνική Επανάσταση και παρείχαν βοήθεια.

Αλλά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η άμεση κύρωση από την Βουλή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, η πρόταση συνεργασίας της Google με το ΥΠΠΟΑ στο θέμα της ψηφιοποίησης και ψηφιακής προβολής μέσω της πλατφόρμας Art and Culture, η πραγματοποίηση γυρισμάτων μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών.