Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σαμπίν Βάις: Στη θρυλική φωτογράφο το βραβείο Women in Motion 2020



Στη Σαμπίν Βάις, φωτογράφο με καριέρα που εκτείνεται σε οκτώ δεκαετίες, απονεμήθηκε το φωτογραφικό βραβείο Women in Motion 2020 από τον όμιλο Kering σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Les Rencontres d'Arles.

Η 96χρονη φωτογράφος, η οποία παραμένει δραστήρια, συνέβαλε στη σχολή της ουμανιστικής φωτογραφίας, συλλαμβάνοντας ασπρόμαυρες εικόνες από την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, των παιδιών και των καλλιτεχνών, σε πλακόστρωτα δρομάκια και σε σκονισμένα στούντιο.


 
 

Η γεννημένη στην Ελβετία φωτογράφος αγόρασε την πρώτη της κάμερα, Bakelite, με χρήματα από το φιλοδώρημά της, όταν ήταν οκτώ ετών. Αργότερα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακόμισε στο Παρίσι για να μαθητεύσει δίπλα στον Γερμανό φωτογράφο μόδας Βίλι Μάιβαλντ και δημοσίευσε το πρώτο ρεπορτάζ της σε ηλικία 21 ετών.


 
 

Είναι γνωστή για τις γλαφυρές αλλά και ευαίσθητες απεικονίσεις της μεταπολεμικής νεολαίας και την τεράστια συλλογή πορτρέτων δημιουργικών ιδιοφυϊών -Κοκό Σανέλ, Ίγκορ Στραβίνσκι, Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Αλμπέρτο Τζακομέτι, Μπριζίτ Μπαρντό μεταξύ πολλών άλλων.

Έγινε μια από τις λίγες μόνο γυναίκες που εργάστηκαν στο φωτογραφικό πρακτορείο Rapho, με την υποστήριξη του Ρομπέρ Ντουανό.


 
 

Στις ΗΠΑ, οι φωτογραφίες της παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη το 1953 και το 1955, και αργότερα στο Art Institute of Chicago.

Σήμερα, η φωτογράφος εργάζεται για τους New York Times και τα περιοδικά Vogue, Newsweek και Paris Match.