Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σαλαμίνα: Ρόμπερτ Πάουελ – Έτσι είναι σήμερα ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Τζεφιρέλι..ΕΙΚΟΝΕΣ


 

Ο πιο πετυχημένος κινηματογραφικά «Ιησούς» όλων των εποχών, ο Ρόμπερτ Πάουελ, έφτασε στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες και φιλοξενήθηκε στη Σαλαμίνα, όπου ξεκίνησαν τα γυρίσματα ταινίας, υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Φώτη Κωνσταντινίδη.

Οι πρώτες σκηνές, που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, γυρίστηκαν μέσα και έξω από το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στην παραλία της Φανερωμένης. Ο Ρόμπερτ Πάουελ είχε ενθουσιαστεί όταν άκουσε το σενάριο της ταινίας και δεν καθυστέρησε να αποδεχτεί την πρόταση.

 Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Τζο , πιλότου της RAF, το αεροσκάφος του οποίου καταρρίφθηκε τον Οκτώβριο του 1944 στη Σαλαμίνα. Δυο εκπαιδευτικοί του νησιού η Βάσω Θεοδωρακοπούλου και ο Στέλιος Καθαρός , μετά από πολύχρονη έρευνα συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία ακόμα και προσωπικά αντικείμενα του πιλότου προκειμένου η περιπέτειά του να αποδοθεί στην ταινία με κάθε λεπτομέρεια.

Οι πρώτες σκηνές από την ταινία

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της ΚυριακήςΠηγή: Ελεύθερος Τύπος της ΚυριακήςΠηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Ο 75χρονος Ρόμπερτ Πάουελ υποδύεται έναν απόγονο του πιλότου, που φτάνει στη Σαλαμίνα για να βρει το δαχτυλίδι του πιλότου. Ένα δαχτυλίδι που κρατάει στη μπιζουτιέρα της, η 97χρονη Βασιλική Νάνου.

Ο ηθοποιός που έγινε διάσημος από την υπερπαραγωγή «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», έχει καταφέρει να κερδίσει τους πάντες.

«Είναι πολύ προσιτός άνθρωπος με πηγαίο χιούμορ. Στα γυρίσματα μας πειράζει συνέχεια» λέει η εκπαιδευτικός Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, εκ των πρωταγωνιστών του έργου.

Ρόμπερτ Πάουελ: Η ταινία που τον σημάδεψε

Ο Ρόμπερτ Πάουελ, ήταν ακριβώς στην ηλικία που είχε και ο Χριστός στην έναρξη της επίγειας διακονίας του, όταν είχε την ευκαιρία να περάσει από το κάστινγκ του Φράνκο Τζεφιρέλι για τη σειρά που ετοίμαζε ο μεγάλος σκηνοθέτης. Ήταν ακριβώς 31 ετών.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ, το πρόσωπο του οποίου ανά τον κόσμο είναι το πλέον αναγνωρισμένο ως ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1944, στο Σάφορντ της Β. Αγγλίας και ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας Πάουελ.

 

Για τον Πάουελ ο ρόλος του Χριστού ήταν απλώς ένας ακόμη ρόλος. Ήθελε όμως, περισσότερο παρά ποτέ να ανταποκριθεί με σοβαρότητα και να τον αποδώσει όσο πιο πιστά μπορούσε. Ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι μετά από αυτόν τον ρόλο δεν ήταν πια ο ίδιος.

Μετά την προβολή της υπερπαραγωγής του Φράνκο Τζεφιρέλι, ο Ρόμπερτ Πάουελ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το όνομά του στο Χόλιγουντ. Δυστυχώς, όμως, για εκείνον, οι περισσότεροι σκηνοθέτες δεν τόλμησαν να δώσουν στον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Θεάνθρωπο ένα γήινο ρόλο. Αυτό όμως θα γίνει σύντομα και μάλιστα στη χώρα μας.