Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Ρουα Ματ»- Μια ταινία αφιερωμένη στον κάθε έφηβο που κυνηγάει τα όνειρά του



«Δώστε του μια ευκαιρία....Είναι άραγε η Γαλλία η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;....Η γενναιοδωρία δεν μαθαίνετε στα βιβλία»...
Η ταινία «Ρουά Ματ », του Πιερ Φρανσουά Μαρτίν-Λαβάλ, ήρθε για να αφήσει δυνατό το στίγμα της αλλά και να κερδίσει -δικαιολογημένα- μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες του Καλοκαιριού.
Της Κατερίνας Φραγκουλάκη
Το σενάριο εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία.


Ο μικρός Φαχιμ και ο πατέρας του φεύγουν από το Μπαγκλαντες αναζητώντας στο Παρίσι μια καλύτερη ζωή. Στη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πατέρας, γιος ταξιδεύουν με σκοπό να βρουν την δική τους Ιθάκη. Μια Ιθάκη γεμάτη παγίδες, δυσκολίες, φτώχεια αλλά και ελπίδα. Κρατώντας μια βαλίτσα στο χέρι, φτάνουν στην πολυπόθητη Γαλλία.
Εκεί ο μικρούλης, θα γνωρίσει ένα πρωταθλητή- προπονητή του σκάκι και η ζωή του θα αποκτήσει νόημα.
Μακριά από την οικογένειά του, - αφού ο πατέρας του τελικά θα επιστρέψει στο Μπαγκλαντες- ο προπονητής του αποκτάει τη φιγούρα του γονέα  που θα του μάθει βήμα, βήμα, λέξη λέξη να μάχεται και να κερδίζει τη ζωή.
Ένα γράμμα απο τη μητέρα του, μια κουβέντα που έτυχε να ακούσει κρυφά, η ευστροφία του στο να μάθει γρήγορα την Γαλλική γλώσσα στάθηκαν αρκετά, ώστε ο έφηβος να δει τη ζωή με άλλη ματιά.
Για εκείνον η νίκη και ο πρωταθλητισμός στο σκάκι, ήταν το εφόδιο για να αποδείξει σε όλους πως ακόμα και ένας «λαθρομετανάστης»....- όπως κάποιοι τον αποκαλούν- σε μια χώρα της Ευρώπης, μπορεί να γίνει πρωταθλητής του Γαλλικού τουρνουά.
Η ταινία μοιάζει με κραυγή. Αποκαλύπτει αλήθειες, εμπνευσμένες από τις τάσεις των σύγχρονων κοινωνιών που τα μέλη της με ευκολία τοποθετούν ταμπέλες. Κρίνουν και γυρίζουν την πλάτη στο πρόβλημα. Στο αληθινό πρόβλημα.
Πως είναι άραγε όταν στα 12 σου χρόνια για πρώτη φορά θα φας τυρί. Η όταν για πρώτη φορά θα φορέσεις ένα ζευγάρι καινούργια αθλητικά παπούτσια;
Πως τελικά καταφέρνει ο μικρός να αγαπηθεί;

Κριτική ταινίας: Ρουά Ματ (Fahim) | Athens Voice
Η ερμηνεία του Φαχιμ συγκλονίζει ενώ ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, στο ρόλο του προπονητή, κερδίζει για ακόμα μια φορά τον τίτλο και -δικαιολογημένα -του υπερταλαντούχου ηθοποιού.
Απο σκηνοθετικής άποψης, η ταινία κερδίζει το στοίχημα. Εικόνες δυνατές. Που είναι σχεδόν σίγουρο πως όλοι μας λίγο, πολύ έχουμε αντικρίσει, βιώσει, δει.
Μια ταινία αφιερωμένη στον κάθε Φαχιμ που κυνηγάει τα όνειρά του. ...

 Σκηνοθεσία: Πιερ Φρανσουά Μαρτίν-Λαβάλ Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Αχμέτ Ασάντ, Μιζανούρ Ραχαμάν, Ιζαμπέλ Ναντί