Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Πρέσπεια»: Αφιερωμένα σε έναν μεγάλο Έλληνα αρχιτέκτονα ερευνητή



Τα φετινά «Πρέσπεια», με τις εκδηλώσεις που αρχίζουν στις 22 και διαρκούν έως τις 26 Αυγούστου, είναι αφιερωμένα στον άνθρωπο που έφερε στο φως και μελέτησε τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχιτέκτονες ερευνητές, τον Καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 92 ετών.


 
 

Περιλαμβάνουν εκδηλώσεις στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, στην πόλη της Φλώρινας και στο νησάκι του Αγίου  Αχιλλείου, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Λιάνη να δηλώνει πως, παρά τον μικρό τους προϋπολογισμό, θα είναι τα καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας.

 

Το μικρό νησί της λίμνης Μικρή Πρέσπα, ο Άγιος Αχίλλειος είναι εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια», με σημαντικές συναυλίες. Αρχικά, η προσέλευση του κόσμου στο νησί γινόταν με βάρκες και τη βοήθεια του στρατού, τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη.


 
 

Φυσικά, η γέφυρα είναι σημαντικότερη για τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού που πλέον δεν νιώθουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο νομό, καθώς και η πρόσβαση με βάρκα τον χειμώνα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

 

Πρόγραμμα

 


 
 

Πέμπτη 22 Αυγούστου. Λιμνοχώρι. Ώρα 8.30 μ.μ.

 

«100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων». Με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και την Λιζέτα Νικολάου.

 


 
 

Παρασκευή 23 Αυγούστου. Νέο πάρκο Φλώρινας. Ώρα 8.30 μ.μ.

 

«95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης». Με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» . Τραγουδούν Βασίλης Λέκκας, Πάολα, Έλενα Φερεντίνου.

 


 
 

Σάββατο 24 Αυγούστου. Άγιος Αχίλλειος . Ώρα 8.15 μ.μ.

 

Στο πρώτο μέρος «Οι ποιητές μας τραγουδούν» με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και στο δεύτερο μέρος η Ευανθία Ρεμπούτσικα , η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koc.

 


 
 

Κυριακή 25 Αυγούστου. Ποτάμι Φλώρινας. Ώρα 8.30 μ.μ.

 

Στο πρώτο μέρος ρεσιτάλ του Κώστα Χατζή και στο δεύτερο μέρος συναυλία της Ρένας Μόρφη .

 


 

Οδυσσέας Ελύτης

Δευτέρα 26 Αυγούστου. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ώρα 8.30 μ.μ.

 

«Ο κόσμος ο μικρός , ο Μέγας» -ο Οδυσσέας Ελύτης συναντά τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουριά. Απαγγέλουν η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Αχιλλέας Κυριακίδης.